Nieuwe vingerafdrukscanner zit in glas verwerkt

Nieuwe vingerafdrukscanner zit in glas verwerkt

01-12-2015 10:46 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Startup wil veel meer apparaten voorzien van een vingerafdrukscanner, door hem in glas te integreren.

De vingerafdrukscanner zit normaal gesproken in de homeknop van een smartphone. Bij sommige toestellen zit 'ie achterop, zoals bij de laatste Nexus-smartphones en de LG G4. Maar zou het niet veel fijner zijn om een vingerafdrukscanner in het scherm zelf te hebben?

De Amerikaanse startup Sonavation denkt van wel en ontwikkelt een speciale sensor die onder glas kan worden gebruikt. Normale vingerafdrukscanners werken met elektriciteit. Zodra je scanner aanraakt, worden de verschillen in geleidbaarheid van de iets verhoogde en iets verlaagde delen van de vingertop gemeten.

Echo's

Bij de scanner van Sonavation worden echo's ingezet om de hoogteverschillen in de vingertop te meten. Omdat er van echo's gebruik wordt gemaakt, hoeft de vinger niet direct op de scanner te worden geplaatst. Echo's verplaatsen zich door objecten heen.

Sonavation komt met twee vingerafdrukscanners. Eén voor gebruik in smartphones die ook werkt onder wat dikker krasbestendig glas, en eentje voor in internet-of-things-apparaten, zoals slimme bewakingscamera's en deursloten. De verwachting is dat de technologie spoedig in een smartphone te vinden is, want Sonavation werkt met "een bekend smartphonemerk" samen om hun technologie te integreren.