'Het gaat piraten niet om geld maar om vrijheid'

'Het gaat piraten niet om geld maar om vrijheid'

30-11-2015 16:21 Laatste update: 27-04-2018 18:57

De grondlegger van de Piraten-beweging legt uit waarom Microsoft inmiddels een medestander is.

Muziek, films en series gratis downloaden via een torrent: dat doe je omdat je geen geld wil uitgeven. Toch?

Volgens Rick Falkvinge, de grondlegger van de Zweedse Piratenpartij, liggen er bij piraten echter hele andere motieven ten grondslag aan het gebruik van p2p-netwerken. Het draait in werkelijkheid allemaal om vrijheid, het recht om te innoveren en om vrijheid van meningsuiting, schrijft hij in een opinieartikel op Torrentfreak.

Legaal alternatief

Falkvinge ziet zijn gelijk bevestigd door de opkomst van diensten als Netflix en Spotify. Door een goed legaal en betaald alternatief te bieden, neemt de belangstelling voor content uit illegale bron af. En piraten zijn de eerste die betaalde diensten omarmen, stelt Falkvinge die zelf één van de eerste betalende gebruikers van Pandora was.

Inmiddels vechten de piraten zij aan zij met de ooit zo gehate copyrightindustrie tegen andere partijen die een bedreiging vormen voor internetvrijheid. Zo trekken zij samen op met Microsoft in de strijd voor netneutraliteit. "Dat kan je alleen maar verbazen als je dacht dat het bij ons alleen maar om geld draaide", aldus Falkvinge.