Er werd nog nooit zoveel in Bitcoins gehandeld als nu

Er werd nog nooit zoveel in Bitcoins gehandeld als nu

30-11-2015 15:14 Laatste update: 27-04-2018 18:57

De Bitcoin-hype is een beetje voorbij, maar de prijs stijgt weer. En in het kielzog daarvan ook de handel in de virtuele munt.

Vorige week donderdag beleefden de platforms waarop je in Bitcoins kunt handelen, hun drukste dag ooit. Volgens de dienst Bitcoinity wisselden die dag in totaal 2,86 miljoen Bitcoins van eigenaar via online beurzen. Dat is een verbetering van het vorige record van 30 oktober, toen er 2,49 miljoen Bitcoins werden verhandeld.

De toegenomen handel is vermoedelijk voor een belangrijk deel het gevolg van de stijgende prijs van de virtuele munt. Begin deze maand was de Bitcoin voor het eerst in tijden weer eens meer dan 400 dollar waard: ruim twee keer zoveel als de 177 dollar die je halverwege januari voor 1 Bitcoin moest neertellen. Op het moment van schrijven is de koers van de Bitcoin 371 dollar. Door de koersstijgingen keren ook de Bitcoin-handelaren weer terug, zo is de gedachte.

Nep-transacties

Daarnaast zijn aanpassingen op de Bitcoin-beurzen verantwoordelijk voor de toegenomen handel, schrijft Coindesk. Zo staan nu meer handelsplatformen hefboomconstructies toe, waardoor het mogelijk is om met geleend geld in grotere hoeveelheden Bitcoins te handelen. Zo is het bij de BTCC Pro Exchange mogelijk om twintig keer zoveel Bitcoins te ‘lenen’ als je zelf hebt.

Tot slot vermoeden Bitcoin-watchers dat sommige handelsplatformen software hebben geïnstalleerd waarmee zij automatisch nep-transacties uitvoeren. Zo lijkt het alsof de beurzen in kwestie veel groter zijn dan ze in werkelijkheid zijn.