Soundcloud verwijdert stilte-track wegens 'inbreuk auteursrecht'

Soundcloud verwijdert stilte-track wegens 'inbreuk auteursrecht'

30-11-2015 13:32 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Een DJ testte hoe goed - of eigenlijk hoe slecht - de copyrightsoftware van Soundcloud werkt.

DJ Detweiler heeft het vanwege zijn remixes van nummers als 'Wrecking Ball' (Miley Cyrus) en 'Higher Ground' (TNGHT) vaak aan de stok met Soundcloud. Het audioplatform verwijdert met enige regelmaat muziek van D.J. Detweiler omdat hij inbreuk zou maken op het auteursrecht.

Om te testen hoe streng de copyrightsoftware van Soundcloud is besloot hij daarom een 'remix' te uploaden van 4'33, het bekende nummer van de avant-garde componist John Cage dat uit vier minuten en 33 seconden 'stilte' bestaat. En jawel hoor, opnieuw werd het nummer van DJ Detweiler verwijderd.

Makkelijke weg

Volgens YourEDM is de verwijdering van het nummer het gevolg van de manier waarop Soundcloud zijn platform doorzoekt op auteursrechteninbreuken. In plaats van de audio van de geüploade bestanden te analyseren en het gezonde verstand te gebruiken, kiest Soundcloud voor een goedkopere oplossing volgens YourEDM.

"Soundcloud kiest voor de makkelijke weg en verwijdert muziek op basis van de titel van een track", schrijft de site. Daarom werd de 'muziek' van DJ Detweiler ook verwijderd: hij had zijn muziekbestand 'John Cage – 4' 33 (DJ DETWEILER REMIX)' genoemd.

Lees ook:

Copycat: Youtube dacht dat spinnende kat auteursrecht schond

Soundcloud aangeklaagd door grote rechtenorganisatie