Eerste indruk: Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

Eerste indruk: Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

29-11-2015 18:05 Laatste update: 27-04-2018 18:57

De Zeppelin-speaker valt al sinds 2006 op door zijn eigenzinnige design. Hoe klinkt de nieuwste?

De Zeppelin van het Engelse Bowers & Wilkins heeft zijn markante vorm niet alleen omdat dit er mooi uitziet in de woonkamer. Volgens het bedrijf zorgt ook de plaatsing van de vijf speakers van het systeem voor deze vorm. De tweeters voor de hoge tonen staan zo ver mogelijk uit elkaar, net als de luidsprekers voor de middentonen, met daartussen de subwoofer.

Toch is het uiterlijk van de Zeppelin met deze nieuwste Wireless nog verder verfijnd. De speaker ziet er strakker dan ooit uit, door de afwezigheid van een iPod-dock. Door draadloze verbindingen is zo'n dock simpelweg niet meer nodig, en dat levert een veel mooiere luidspreker op.

De voorkant van de nieuwste Zeppelin is volledig ontdaan van alle opsmuk. De bediening zit in de vorm van drie knoppen aan de achterkant: luider, zachter en daartussen de play/pauze-knop. Aan de voorkant is in het middel enkel het logo van Bowers & Wilkins te zien, op een stukje metaal dat van onder de speaker omhoog krult.

Daar zit ook meteen het grootste uiterlijke nadeel: als de speaker met één van je apparaten verbonden is, brandt naast dat logo een opvallend groen lampje. Om het hoekje zit daarnaast een blauw oplichtend bluetooth-logo. Misschien noodzakelijk, maar een volledig zwarte voorkant was eigenlijk mooier geweest.

Mogelijkheden

Met de aansluitmogelijkheden van de Zeppelin zit het ondertussen snor. Het installeren is een fluitje van een cent: zet het apparaat aan, kies het in je lijst met wifi-netwerken en de Zeppelin stapt even alter automatisch over op je eigen netwerk. Daarna stream je audio makkelijk via AirPlay of Spotify Connect, of bluetooth.

Het geluid van de Zeppelin is prima gebalanceerd en niet per se geschikt voor een bepaalde muzieksoort. De bass is zeker afdoende, ook wanneer je het apparaat wat hoger plaatst. En juist dat is aan te raden, merkten we.

Want hoewel het geluid van de Zeppelin zeker in de breedte een prima bereik heeft, merk je wel dat het verticaal in de buurt blijft van hoe hoog je 'm plaatst. Zet je hem een stuk lager of hoger dan waar oren tijdens het luisteren zet, dan merkt je dat wel. Maar zet je 'm bijvoorbeeld op een normale tafel of bijzetkast, zit je altijd goed.

Conclusie

De Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless is met zijn karakteristieke design toch een speaker die eigenlijk in elk interieur past; hij valt op zonder schreeuwerig te zijn. En met een krachtig, vol maar toch neutraal geluid ook een luidspreker die liefhebbers van elk genre zal weten te bekoren.

De Zeppelin Wireless heeft een adviesprijs van 699 euro.