Proef met inchecken in ov met smartphone van start

Proef met inchecken in ov met smartphone van start

30 november om 13:00
Laatste update: 27 april om 18:57

In- en uitchecken met je smartphone als je de trein of metro wilt pakken. Vanaf vandaag start daarmee een proef.

Tweehonderd reizigers gaan tijdens de Smart OV-proef drie maanden lang testen of deze nieuwe manier van betalen werkt. Dan moeten ze wel een Android-toestel hebben die NFC-technologie ondersteunt, iPhone-gebruikers kunnen niet meedoen aan de test.

Aan de proef doen alle openbaar vervoerbedrijven mee. Volgens Alexandra van Huffelen van het GVB is 'het bijzondere project' een 'logische stap' en een 'innovatie op het gebied van betaalgemak voor de reiziger'. Behalve de vervoersbedrijven doen ook Translink (het bedrijf achter de ov-chipkaart), KPN en Vodafone mee.

Die laatste twee bedrijven geven de deelnemers aan de proef een nieuwe simkaart, waarmee op dezelfde manier in- en uitgecheckt kan worden als met de ov-chipkaart. In de bijbehorende app kunnen reizigers zien wat hun saldo is, of ze ingecheckt zijn en wat de rit heeft gekost. Daarnaast kunnen zij hun laatste tien reistransacties teruglezen.

Als de proef goed verloopt, willen de betrokken bedrijven het volgend jaar al aan een breder publiek aanbieden. Dan kunnen ook andere telecombedrijven de techniek aan hun klanten aanbieden. Aanmelden voor de proef kan op de website van Smart-OV.

Lees meer over:

Deel via