Dicteer visuele kunst met de WordsEye-app

Dicteer visuele kunst met de WordsEye-app

30-11-2015 11:21 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Deze bijzondere web-app zet je woorden om in visuele kunst. Nou ja, kunst?

De robots komen er aan en dreigen onze banen over te nemen, nu ook die van de creatieven. Kijk maar naar de IBM's Watson-supercomputer die nu al recepten kan samenstellen die geen menselijke kok met de meest creatieve geest bij elkaar zou verzinnen. Ok, een echte kok moet de recepten van Watson nog bereiden en Watson schijnt nog geen finesse te hebben als het gaat om hoeveelheden en doseringen, maar toch.

De nieuwe webapp WordsEye is weer een voorbeeld hoe algoritmes in de toekomst mogelijk ook het begrip 'creatief' kunnen helpen invullen. Deze webapp in beta laat je teksten invoeren over hoe een beeld eruit moet zien en maakt vervolgens een beeld van je poëtische teksten als deze: "A [mod] ox is a couple of feet in front of the [hay] wall. It is cloudy. The ground is shiny grass. The huge hamburger is on the ox. An enormous gold chicken is behind the wall..."

Je krijgt dan letterlijk dat beeld voorgeschoteld. Een koe met een hamburger op zijn rug die op glimmend gras staat voor een gigantische geometrisch gevormde gouden kip. Alsof je een pilletje op hebt...

Objecten positioneren met tekst

Het meest opmerkelijke aan de app is niet eens dat de objecten die je beschrijft in het beeld worden geplaatst maar je kan taal gebruiken om de objecten in het beeld te positioneren, andere views op te roepen en bestaande objecten andere eigenschappen te geven.

Of dit kunst is? Nee, maar het is wel een teken aan de wand, letterlijk. WordsEye is nu nog primitief en slechts een visueel speeltje. Maar geef zoiets 20 jaar. Dan kunnen we wellicht elke vorm van visuele kunst gewoon dicteren.

Je kan je aanmelden voor een uitnodiging om WordsEye zelf te proberen.