ING lanceert contactloos betalen voor Android-smartphones

ING lanceert contactloos betalen voor Android-smartphones

30-11-2015 08:36 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Klanten van ING kunnen vanaf nu in de winkel betalen met hun mobiele telefoon.

Dat heeft ING bekendgemaakt in een persbericht naar de media. Voor klanten van de bank met een Android-telefoon met 4.4 (KitKat) of nieuwer en een NFC-chip aan boord, is het nu mogelijk om contactloos te betalen. "Met mobiel betalen hoef je geen betaalpas uit je portemonnee te halen", zegt Laurens Schretlen van ING. "Je kunt eenvoudig afrekenen met je mobiele telefoon, die je toch al vaak bij de hand hebt."

Bèta

De afgelopen maanden was al een bètaversie beschikbaar, waar tienduizend klanten gebruik van hebben gemaakt. Voor contactloos betalen is de Mobiel Betalen-app van ING nodig, vervolgens is de telefoon klaar om als betaalpas te dienen. Afrekenen werkt vervolgens simpelweg door je mobiel tegen de betaalterminal te houden.

Betalen

Volgens ING is het de eerste zes maanden gratis om contactloos te betalen met de smartphone via de Mobiel Betalen-app. Daarna kost het gebruik ervan vijftig cent per maand. Betalingen onder de 25 euro kunnen zonder verificatie worden volbracht, voor hogere bedragen voer je je pincode in of betaal je met je vingerafdruk.

Veilig?

Betalen met je smartphone is relatief veilig. Het is dan wel belangrijk om je Android te beveiligen met bijvoorbeeld een pincode, wachtwoord of patroon. Daarnaast vergt contactloos betalen met de app nog wel een pincode die je voorafgaand aan de betaling in moet voeren.

Zodra dit gebeurt, heb je dertig seconden om de betaling te voltooien. Hierdoor is het gebruik van een smartphone in de praktijk veiliger dan een nfc-pas, omdat deze altijd en overal kan worden geactiveerd om een betaling te voltooien.

Het gevaar van betalen met je smartphones zit hem in de kwetsbaarheid van software, zowel Android als de ING-app. De app van ING was in eind 2011 en begin 2012 maanden onveilig, waardoor een aanvaller het rekeningnummer van de ontvanger kon wijziger.

Lees ook:

Moderne zakkenroller steelt geld via contactloos betalen in trein

Ook een kroket uit de muur betaal je voortaan contactloos