Bright Ideas 041: Aarde versus astroïden

Bright Ideas 041: Aarde versus astroïden

29-11-2015 11:13 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Bright sprak met Jason Kessler, het hoofd van NASA's Asteroid Grand Challenge. Daarmee worden alle asteroïden rond de aarde in kaart gebracht.

Dat is nodig, want die ruimterotsen kunnen enorme schade aanrichten. Een fragment uit het interview:

"Om mee te helpen aan de Asteroid Grand Challenge hoef je geen wetenschapper of astronoom te zijn. Eén van de manieren waarop mensen kunnen bijdragen is door middel van een smartphone-game die we binnenkort uitbrengen, genaamd Apophis 2029. Het spelletje is in wezen een Match–3 game, zoals Candy Crush Saga. Als je bepaalde NASA-stenen met elkaar combineert, word je naar een nieuw scherm gebracht. Daar zie je een patroon dat afkomstig is van een echte asteroïde (het lijkt op de hartslag van een ruimterots). Daar kun je als speler dan een overeenkomend lijntje bij zoeken, aan de hand daarvan kunnen wij typeren wat voor asteroïde het betreft."

De Asteroid Grand Challenge bestaat nu bijna twee jaar, wat heeft het opgeleverd? Kessler: "Het belangrijkste is dat we nu sneller een ontdekking doen dan voorheen en dat we nu beter weten hoe we het publiek moeten bereiken. Dat begint met een verhaal waar iedereen zich in kan herkennen, zoals dat van de dinosaurussen. Vervolgens kloppen we aan bij experts, overal ter wereld, die niet per se onderdeel van NASA zijn. Zij kunnen ons, net als de mensen die graag een smartphone-spelletje spelen, helpen met het zoeken naar asteroïden. Niet alleen door programma's voor ons te schrijven, ook omdat ze met een andere blik naar een probleem kijken om ons op die manier te helpen."

Bright Ideas-abonnees: Lees hier het hele interview

Niet-abonnees: Lees het hele interview bij Blendle.

Een jaar lang toegang tot Bright Ideas kost maar 24 euro.

Verder in Bright Ideas 041:

Virtual reality is de scepsis voorbij (gratis)

Een explosie aan ontwikkelingen en mogelijkheden stuwt virtual reality met volle vaart vooruit.

Silicon Valstrik

Techbedrijven nemen langzaamaan de rol van de verzorgingsstaat over. Dat is riskant, waarschuwt internetscepticus Evgeny Morozov.

Toys-to-life: poppetjes en poen

De combinatie van fysieke poppetjes en een game is in korte tijd extreem populair geworden onder jongeren. Ook LEGO en Disney stortten zich recent op het 'toys-to-life' genre. Voor ouders kan het echter een duur grapje worden.

Weg van de werkelijkheid

Kunstenaars Guus ter Beek en Tayfun Sarier maakten de fraaie fotoserie 'Away From Reality'. Het schetst een toekomstbeeld waarin mensen op allerlei plekken in de stad verzonken zijn in hun eigen virtuele wereld.

Grand Gear: Orpheus en OKO

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. Van de droom voor audiofielen tot een vederlichte e-velo.

Zo lees je Bright Ideas:

Bright Ideas verschijnt elke twee weken. Een jaar lang toegang tot Bright Ideas, inclusief het hele archief, kost maar 24 euro. Artikelen zijn ook los te lezen via Blendle (zoek op 'Bright Ideas').