Deze chip kan voorkomen dat accu's in brand vliegen

Deze chip kan voorkomen dat accu's in brand vliegen

30-11-2015 08:14 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Wetenschappers ontwikkelen een chip die de gezondheid van een accu meet en je op tijd voor brandgevaar waarschuwt.

Zonder Lithium-ion accu's is er geen modern digitaal leven. Hij voedt je smartphone en tablet, maar ook de elektrische auto. Een nadeel van de accu's is echter een kans op brandgevaar. Gelukkig komt het zelden voor, maar toch. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto of nog erger elektrische systemen aan boord van vliegtuigen, waarvan de accu's brand veroorzaken, zoals twee jaar geleden in de Boeing 787 Dreamliner.

Wetenschappers van Nanyang Technological University in Singapore ontwikkelden een chip die de gezondheid van accu's meet en je op tijd waarschuwt voor mogelijk brandgevaar. De huidige elektronische systemen waarschuwen je pas als de accu al oververhit is geraakt en dan kan het te laat zijn om actie te ondernemen.

De bedenker van de chip, professor Rachid Yazami van het Energy Research Institute, is een pionier op het gebied van de lithium-accu's. Hij was één van de drie uitvinders van de lithium-ion accu. "Hoewel het risico van falende accu's en brandgevaar zeer laag is, worden er jaarlijks miljarden accu's geproduceerd. Zelf bij een kans van één op een miljoen zou dat nog steeds duizenden falende accu's betekenen."

Algoritme

Zijn chip gebruikt een algoritme dat kijkt naar het verloop van het aftakelen van de accu. Lithium-ion accu's takelen volgens een bepaald patroon af. Dat merk je bijvoorbeeld bij je smartphone die na twee jaar lang en honderden keren opladen het einde van de dag niet meer halen. Dat patroon is volgens de professor als het ware een handtekening die afwijkt van een accu die op het punt staat te falen. De chip herkent de afwijkende handtekening en trekt aan de alarmbel.

De professor wil nu via de startup KVI de chips op de markt te brengen. Hij hoopt de chip eind 2016 aan fabrikanten van accu's te kunnen aanbieden.