Duizenden lege schoenen in Parijs tegen klimaatverandering

Duizenden lege schoenen in Parijs tegen klimaatverandering

29-11-2015 18:01 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Terwijl zondag overal op de wereld mensen de straat op gingen voor klimaatmarsen, was demonstreren in Parijs niet toegestaan.

Na de terroristische aanslagen die twee weken geleden plaatsvonden in Parijs besloot de Franse overheid om de noodtoestand uit te roepen. Sindsdien mag nergens worden gedemonstreerd. Sommige activisten kregen zelfs huisarrest.

Dit tot ongenoegen van sommige activisten die menen dat de regels vooral bedoeld zijn om critici de mond te snoeren. Zij wijzen erop dat voetbalwedstrijden en kerstmarkten wel gewoon mogen doorgaan. Ondanks het verbod kwamen zondag toch nog duizenden activisten bijeen op Place de la Republique. Het kwam tot harde botsingen met de politie die probeerde hen te verjagen met charges en traangas. De demonstranten gooiden onder meer met flessen. Er werden meer dan honderd arrestaties verricht.

Andere Parijzenaren die zich zorgen maken over de opwarming van de aarde, gaven op een andere manier uiting aan hun onvrede. Zij lieten de afgelopen dagen duizenden lege schoenen achter op Place de la Republique.