Racewedstrijd met zelfrijdende auto's in 2016

Racewedstrijd met zelfrijdende auto's in 2016

27-11-2015 16:19 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Een raceklasse met elektrische auto's zonder bestuurder is in de maak.

Het kampioenschap krijgt de naam 'Roborace' en dient volgend seizoen al zijn intrede te doen als 'supportact' bij de Formule E, het kampioenschap van elektrische sportwagens. Het is de bedoeling dat twintig chauffeurloze bolides een uur lang 'racen' op de circuits.

De Robotrace is volgens oprichter Denis Sverdlov een ideaal platform om de nieuwste technologieën in de automobielindustrie te testen. "Het wordt een feest van revolutionaire technieken en innovaties. We kunnen laten zien dat robottechnologie en autonoom autorijden echt bestaan'', zegt hij op de Formule E-site.

Spannend

"Dit wordt een van de meest geavanceerde sportevenementen ter wereld. Het lijkt me spannend om te zien wat er al mogelijk is op dit gebied'', liet Formule E-baas Alejandro Agag weten.

De Formule E is net begonnen aan zijn tweede seizoen, met onder anderen de Nederlander Robin Frijns als een van de coureurs. Het kampioenschap bestaat uit tien races, verspreid over de hele wereld. De bestuurderloze auto's zouden in het seizoen 2016-2017 voor het eerst in actie moeten komen.

Van de traditionele autofabrikanten zijn Mercedes en Audi al vergevorderd met het doorvoeren van technieken die het rijden van de bestuurder overnemen. Tesla is ook bezig met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto, evenals Apple en Google.

RTL Z

Lees meer over zelfrijdende auto's:

Agent stopt zelfrijdende Google-auto wegens te langzaam rijden

'Apple bespreekt zelfrijdende auto's met overheid Californië'

Minister Schultz wil nieuwe regels voor zelfrijdende auto's