Duurtest huisbeveiliging met Verisure, deel 4: smart genoeg?
De basics zijn dik voor elkaar bij Verisure's beveiligingssysteem. Maar hoe zit het met extra's en integratie met andere systemen?
Ons idee van een 'smart home' is de afgelopen jaren maar weinig vooruit geholpen. Bewegingsdetectoren die een lampje aan kunnen zetten, of timergestuurd de koffiezetter in een gebruikte filter laten pruttelen; daar hebben we het al jaren over. Philips Hue, IFTTT en Smartthings beloven meer integratie en daardoor zinvoller scenarios. In hoeverre werkt Verisure daar aan mee.
Tijdens de installatie werd me door de experts al verteld dat integratie met een heleboel systemen niet wenselijk is, omdat je daarmee in veel gevallen ook een achterdeur digitaal openzet. Philips Hue, dat niet bedacht is om je huis veilig te houden, hoeft aan minder scherpe eisen te voldoen dan een beveiligingssysteem. Begrijpelijk, maar ook een beetje irritant. Ik zou me voor kunnen stellen dat je met Verisure wel je Hue-lampen aan zou kunnen zetten, maar niet met je Hue-lampen je beveiliging uit kunt schakelen. Dat moet toch mogelijk zijn.
Slimme slot van Nemef
Recent kregen we ook het slimme slot van Nemef, de ENTR, in gebruik. Een kastje met cilinderslot die je eenvoudig op je buitendeur monteert. Daarna kun je met een afstandsbediening of een app de deur opendoen. Optioneel is er ook nog een keypad met of zonder vingerafdruksensor te krijgen. Integratie met Verisure zou toch superhandig zijn?
Jurriaan Gielen van Verisure: "In Zweden is er al een slot op de markt dat samenwerkt met ons systeem. Alleen zijn er in de Benelux andere eisen aan sloten. De Nemef ENTR voldoet aan die eisen en we zijn dan ook bezig om deze te integreren in ons systeem. Je zou dan met één app de deur open kunnen doen én het alarmsysteem uitzetten."
Die handige keypad met vingerafdruksensor zal echter niet samenwerken met Verisure, omdat dat weer te onveilig zou zijn.
Extra's
Die strenge houding van Verisure is natuurlijk prettig als je zekerheid wil over de veiligheid in huis, maar minder leuk als je een groot gadgetparadijs van je stulpje wilt maken. Gelukkig hebben de beveiligers nog wel een paar aardige extraatjes in de aanbieding.
Er schijnen nogal wat muizen in Nederland rond te lopen en in de winter zoeken die een warm plekje. Jouw huis bijvoorbeeld. Wil je weten waarom het brood steeds zo snel op is, dan kun je een muisdetector kopen. Een klein poortje voor aan je plint. Muizen lopen daar graag door, waarna jij je probleem geïdentificeerd hebt. Voor 69 euro ontmasker jij de kaasdief.
Een andere toevoeging is de Smartcam. Een klein cameraatje dat je zonder gedoe met stekkers overal kan plaatsen en die in de gaten kan houden of de kinderen de boel thuis niet afbreken of de schilder geen siesta op jouw bed aan het houden is. De camera werkt 6 maanden op 1 acculading.
Als 'piéce de resistance' is er Apple Watch-integratie. Gek genoeg kan daarmee het hele systeem aan en uit gezet worden. Wat mij een bijzonder onveilig gevoel zou geven, gezien een ander best wel eens aan jouw smartwatch zou kunnen komen. Maar stoer is het natuurlijk wel.
Eerder in deze duurtest: