Eerste indruk: Serie 5-speakers van Linn

Eerste indruk: Serie 5-speakers van Linn

30-11-2015 12:04 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Jeannette Koenis

Linns nieuwe Series 5-speakers bieden hoge kwaliteit, maar zijn vanwege de hoge prijs voorbehouden aan audiofielen.

Het bedrijf Linn komt uit Schotland. Alle speakers worden in dit familie bedrijf uit 1973 gemaakt. De fabricage is handmatig en persoonlijk: de maker zet zijn handtekening onder elke speaker.

Via het Exakt-kastje komt al het geluid binnen, van je tv tot je computer. Exakt zorgt ervoor dat er geen ruis en vervorming plaats vindt in het geluid. Van studio naar je speakers is namelijk een lange weg. Exakt moet voor 'studiokwaliteit geluid' zorgen. Dit hangt natuurlijk wel af van het bestandstype. Het kastje staat in verbinding met internet. Op deze manier kun je via een app alles beheren en updates ontvangen. Je speakers blijven up-to-date en staan altijd in verbinding.

exakt

Personalisatie

Ten eerste kunnen nieuwe speakers gekalibreerd worden voor een optimale beleving in jouw kamer. Een expert vult de gegevens van je kamer in en het systeem doet de rest. En met gegevens bedoelt Linn ook alles: grootte, waar de speakers staan, waar je bank staat en materialen van je muren, plafond en vloer. Je kunt dit trouwens ook zelf doen, maar Linn biedt dit aan als service.

kalibratiesysteem

Ten tweede kun je het uiterlijk aanpassen van de speakers. De Series 5 bieden vijf verschillende Harris Tweed-jasjes. En deze kunnen allemaal vervangen worden. Daarnaast werkt Linn ook samen met Timourous Beasties voor 10 andere prints. Deze zijn binnenkort verkrijgbaar.

linn speaker

Het systeem voor optimalisatie filtert ook het soort stof. Het 'jasje' is als een demper op een speaker. Het systeem filtert deze demping.

Het geluid

Hoge tonen en bassen zijn helder te horen en voelen. Het verschil tussen de muziek voor en na de kalibratie is ook goed te horen. Studiokwaliteit zit er zeker in.

Maar de prijs is fors. Vanaf 12.400 euro heb je een Linn 520. Wil je een grotere versie, dan betaal je 16.500 euro. Deze prijzen zijn wel inclusief het Linn-systeem Exact.