Moderne zakkenroller steelt geld via contactloos betalen in trein

Moderne zakkenroller steelt geld via contactloos betalen in trein

27-10-2015 16:10 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Bij een Britse forens werd 20 pond van zijn rekening afgeschreven nadat een andere treinreiziger tegen hem aan kwam staan.

De diefstal vond plaats door middel van contactloze betaling via de bankpas die het slachtoffer in zijn zak had zitten. Dat schrijft het slachtoffer, Roi Perez, op SC Magazine: een uitgave voor security professionals. De bank heeft het gestolen bedrag inmiddels vergoed.

In het Verenigd Koninkrijk is 20 pond het maximale bedrag dat door middel van een contactloze betaling kan worden overgemaakt zonder dat de 'klant' zijn pincode hoeft in te toetsen. Om een contactloze betaling uit te voeren mag de kaart maximaal 10 centimeter van de kaartlezer verwijderd zijn. Vandaar dat de zakkenroller zo dicht tegen Perez aan kwam staan.

Verwaarloosbaar probleem

Fraude met contactloze betalingen is volgens de officiële Britse cijfers op dit moment nog een verwaarloosbaar probleem. Het gaat om een bedrag van minder dan 1 cent voor elke 100 euro die via contactloos betalen wordt overgemaakt.

De belangrijkste maatregel die je als consument kunt nemen tegen moderne zakkenrollers is regelmatig je afschrijvingen checken. Beschermhoesjes die RFID-signalen blokkeren kunnen ook iets helpen, al waarschuwt het Britse security-bedrijf Sophos dat je ook daar niet alle heil van moet verwachten.

Lees ook:

'Binnen een jaar kun je betalen met autosleutels of kleding'