The Register wil Google-misbruik onderzoeken met geld van... Google

The Register wil Google-misbruik onderzoeken met geld van... Google

26-10-2015 13:07 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Google stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor kwaliteitsjournalistiek. Eén van de subsidie-aanvragers wil daarmee onderzoek doen naar Google.

De relatie tussen de media en Google is vaak moeizaam. Uitgevers verwijten het zoekbedrijf al jaren dat het goed verdient aan de content die zij produceren. Met Google News zou het concern bijvoorbeeld parasiteren op het werk van journalisten.

Om de uitgevers tegemoet te komen, kondigde Google daarom eerder dit jaar een fonds aan om de innovatie in de journalistiek te bevorderen. Sinds vorige week is het mogelijk voor uitgevers om aanvragen in te dienen.

Politieke agenda

Eén van de partijen die dat heeft gedaan, is de Britse IT-nieuwssite The Register. “Het is geweldig nieuws”, schrijft El Reg over het Google-fonds. “Want goede journalistiek, zeker onderzoeksjournalistiek, kost veel geld en tijd.”

En geld en tijd hebben media door teruglopende lezers- en advertentie-inkomsten steeds minder. Daardoor blijven er belangrijke verhalen liggen. Bijvoorbeeld over hoe grote bedrijven hun macht misbruiken om hun politieke agenda erdoor te drukken, stelt The Register.

Machtsmisbruik

Eén van die bedrijven is Google. En daarom heeft The Register een verzoek ingediend bij Google om onderzoek te kunnen doen naar het machtsmisbruik door Google.

Met de aangevraagde 250.000 euro wil The Register onder meer onderzoeken hoe Google-lobbyisten het beleid van Amerikaanse politici beïnvloeden en hoe het zoekbedrijf omgaat met 'vergeetverzoeken'.

Nu maar afwachten of Google het subsidieverzoek gaat inwilligen.

Lees ook:

Google trekt 150 miljoen uit voor redden journalistiek

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s