3D-geprinte bh van Delftse startup moet beter passen

3D-geprinte bh van Delftse startup moet beter passen

16-10-2015 11:10 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Slecht zittende bh's zijn een bron van ergernis voor vrouwen. Tijd voor een 3D-geprinte bh op maat, begonnen als Delfts afstudeerproject.

Lidewij van Twillert, oprichter van het bedrijf Mesh Lingerie, ontwerpt de kledingstukken op maat, waarvoor een speciale bodyscan wordt gemaakt. Een 3D-printer produceert een speciale beugel die exact op het lichaam past, waarna deze in de lingerie verwerkt wordt.

Van Twillert kwam op het idee tijdens haar afstudeerproject als industrieel ontwerper aan de TU Delft. "Ik vond het erg interessant om wat met mode te doen, maar wilde wel wat toevoegen aan de bestaande producten. Nadat ik een workshop 3D-bodyscannen op de universiteit had gevolgd, dacht ik: welk kledingstuk moet nu echt perfect passen? Dat zijn bh’s", vertelt ze. Inmiddels borduurt ze voort op het project en is ze haar eigen bedrijf gestart.

Ander soort beugel

Het grootste verschil zit 'm in de beugel. Die wordt vooral gebruikt om borsten te ondersteunen en te vormen, maar sluit vaak niet goed aan op het lichaam. Het ondersteuningselement dat uit de 3D-printer rolt, wordt op maat gemaakt en biedt daarom extra steun, belooft de ontwerper.

Goedkoop zal de lingerie niet zijn, 'maar nu hebben vrouwen soms wel 10 bh’s waarvan ze er maar drie dragen'. "Nu geven we ook veel geld uit aan bh's die nooit helemaal goed passen." Op dit moment liggen de producten nog niet in de winkel, maar is ze al wel bezig met een pilot waarvoor vrouwen zich op kunnen geven en er loopt een aantal verzoeken voor financiering, al zijn deze nog niet helemaal rond.

Toekomstplannen

"Het zou leuk zijn om daarna een boetiekje in Rotterdam te openen met achterin een atelier om de bodyscans te maken." De bh-lijn zal in het begin nog wel kleinschalig zijn, maar op den duur hoopt ze de productie efficiënter in elkaar te zetten, zodat ook specialistische winkels de scans kunnen aanbieden en klanten hun bh daar later kunnen komen ophalen.

Mesh Lingerie staat komende week ook op de Dutch Design Week in Eindhoven, als onderdeel van de expositie Mind the Step, georganiseerd door Design United van de 3 TU's.