Waarom Tesla's nieuwe Model X ook in Tilburg in elkaar wordt gezet

Waarom Tesla's nieuwe Model X ook in Tilburg in elkaar wordt gezet

26 september om 13:01
Laatste update: 27 april om 21:01

Tesla laat zijn nieuwe Model X ook weer assembleren in Tilburg, vanwege de gunstige locatie.

Lees ook: Elon Musk in Tilburg: 'Dieselgate toont naderend eind voor auto met uitlaat'

Musk opende vrijdag de tweede Tesla-fabriek in Tilburg. Daar wordt straks ook de nieuwe Model X geassembleerd. De Model X, een SUV-achtige wagen, is al te reserveren met 4000 euro aanbetaling. Levering vindt in de tweede helft van 2016 plaats. De Model X heeft zeven zitplaatsen en wordt opnieuw met vierwielaandrijving geleverd, waardoor hij net zo snel optrekt als de Model S.

Model 3

De volgende Tesla-auto moet een stuk minder gaan kosten dan de huidige Model S, die voor prijzen tussen de 65.000 en 120.000 euro worden verkocht. De productie van een goedkopere Model 3 start volgens hem pas over twee jaar. "We begonnen bij een duur racemodel, de Roadster, en zijn nu bij de solide Sedan. De volgende fase wordt een auto voor de massa", aldus Musk.

Waarom Tilburg? Handige ligging

De twee fabrieken van Tesla bieden werk voor honderden mensen. Er is opnieuw voor Tilburg gekozen vanwege de ligging. Zo is er op 400 meter een haven waar de boten vanuit de Rotterdamse haven aanmeren en de containers met auto-onderdelen lossen.

Daarnaast ligt Tilburg in de buurt van Eindhoven, waar veel knappe koppen studeren die mogelijk aan de slag kunnen gaan bij Tesla. De fabriek bestaat namelijk niet enkel uit productiemedewerkers, maar ook uit technici die aan de software of specifieke autotechnieken werken.

Belastingen

Door de Model S-auto's in Nederland te assembleren, kan Tesla de auto's nog in zijn eigen fabriek testen voordat ze worden verkocht. Als de geassembleerde auto vanuit Californië naar Nederland worden verscheept, zijn die testen niet meer mogelijk. Daarnaast is dat transport een stuk duurder door alle belastingen. Deze belastingen zijn minder hoog voor het verschepen van auto-onderdelen.

Elke dag levert de fabriek in Tilburg 90 auto's per dag op, die naast Nederland ook in België, Frankrijk en Duitsland worden verkocht. Inmiddels heeft Tesla meer dan 80.000 elektrische auto's aan klanten geleverd.


Lees ook:

Elon Musk in Tilburg: 'Dieselgate toont naderend eind voor auto met uitlaat'

Zo ziet de Nederlandse Tesla-fabriek er van binnen uit

Lees meer over:

Deel via