'Vergeetrecht moet voor alle Google-versies wereldwijd gelden'

'Vergeetrecht moet voor alle Google-versies wereldwijd gelden'

21-09-2015 13:12 Laatste update: 27-04-2018 21:01

Het 'recht om te worden vergeten' mag niet beperkt blijven tot de lokale Europese versies van Google.

Dat heeft de Franse privacywaakhond Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) bepaald. "Op het moment dat de zoekmachine een verwijdering heeft geaccepteerd, moet die bij alle extensies van kracht worden", schrijft de toezichthouder. Vermeldingen moeten dus niet alleen verwijderd worden van Google.fr, .nl en .es maar ook van Google.com.

De CNIL had Google al eerder opgedragen om vermeldingen wereldwijd te verwijderen, maar Google was tegen die beslissing in beroep gegaan. Het bedrijf vond het te ver gaan om de zoekresultaten op alle Google-sites te wissen.

Thaise koning

Volgens Google bezoeken bijna alle Franse gebruikers van de zoekmachine Google.fr. Daarnaast wees Google op een gevaarlijke precedentwerking: als het ene land kan bepalen wat er in de rest van de wereld toegankelijk is, kan dat vergaande gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting.

"Er zijn tal van voorbeelden van content die illegaal is in het ene land maar niet in het andere land", aldus Google. "Thailand verbiedt sommige kritische meningen over de koning, Turkije verbiedt sommige meningen over Ataturk en Rusland verbiedt 'homo-propaganda'."

Europese wetgeving

De CNIL is niet onder de indruk van dergelijke argumenten. "Het recht om zoekresultaten te verwijderen, betekent nog niet dat de informatie van internet wordt verwijderd; het zorgt er alleen maar voor dat sommige resultaten niet kunnen worden gevonden als je op iemands naam zoekt."

En: "Anders dan Google beweert, betekent deze beslissing niet dat de CNIL de Franse wet ook buiten de landsgrenzen wil opleggen. We eisen alleen dat niet-Europese spelers die hun diensten in Europa aanbieden, zich aan de Europese wetgeving houden", stelt de privacywaakhond.

Sinds het Europese Hof van Justitie Google vorig jaar dwong om het recht om te worden vergeten toe te passen, heeft het zoekbedrijf tienduizenden verzoeken daartoe gekregen van Franse burgers.

Lees ook:

Scheidsrechter wil vergeten worden door Google

Amerikanen pleiten voor eigen 'vergeetrecht' bij Google