Deze app matcht vluchtelingen aan kwijtgeraakte familieleden

Deze app matcht vluchtelingen aan kwijtgeraakte familieleden
15 september om 07:08
Laatste update: 27 april om 21:32
  • Redactie Bright

De app Refunite brengt met een enorme database familieleden die elkaar kwijtraakten nadat ze huis en haard achter lieten weer bij elkaar.

Tijdens het maken van een documentaire ontmoetten de Deense broers David en Christopher Mikkelsen een 17-jarige Afghaanse vluchteling, die zijn familie was kwijtgeraakt. In een poging om hem te helpen spraken de broers met een paar vluchtelingen-organisaties en ze ontdekten dat er geen digitale toepassing was om al die instanties en gegevens aan elkaar te linken.

Dat moest worden geregeld, dus in 2008 lanceerden ze Refunite: een gratis mobiel platform waarop data van vermiste personen worden gematcht aan familieleden. Ze werken hiervoor samen met onder meer het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk.

Het werkt zo: wie zich registreert, krijgt een paar vragen over de vermiste persoon: woonplaats, geboortejaar, school, et cetera. Die worden door de anonieme database van Refunite gehaald (zo'n 400.000 registraties) en de gebruiker krijgt sms'jes, kan een gratis hotline bellen of de site bezoeken voor informatie over mogelijke matches.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel precies, maar zo’n 1500 vluchtelingen zijn al herenigd met hun loved ones. En daar komen iedere maand 100 tot 150 bij.

Refunite is in veertien Afrikaanse en Midden-Oosterse landen actief, waaronder Kenya, Uganda, Somalië, and Egypte.

Geselecteerd door de redactie van Whocares.me, een blog vol inventieve opplossingen en hartverwarmende acties voor een betere wereld.

Lees meer over:

Deel via