© Archief.

Amerika kan Apple 'kapotbeboeten' vanwege encryptie

Amerika kan Apple 'kapotbeboeten' vanwege encryptie

13-09-2015 12:46 Laatste update: 27-04-2018 21:32

Bram van Dijk

Tim Cook gaf eerder fel af op de meeleesdrift van de staat. Maar de VS wil een achterdeur afdwingen.

Een interessant artikel op ZDNet over hoe Apple weerstand biedt tegen de meeleesdrift van Amerika. Doordat Apple hun apps zo goed beveiligt, zowel iMessage als FaceTime zijn versleuteld, is het voor de FBI en de NSA onmogelijk om deze berichten af te tappen.

Daar hebben ze al eens over geklaagd ('Er zal een kind sterven door de iMessage-encryptie'), maar tot nu toe werden deze uitspraken gepareerd met even harde uitsparen van Apple-baas Tim Cook. Hij zei dat hij 'nooit zou toestaan' dat zijn klanten afgetapt zouden worden. "Ze moeten ons in een kist naar buiten dragen voordat we dat doen."

Vergelijkbaar met Yahoo

Maar het is toch mogelijk dat het er ooit van gaat komen. Bijna tien jaar geleden werd Yahoo, op verzoek van de regering Bush, door de rechter gedwongen om deel te nemen aan het afluisterprogramma PRISM. Deden ze niet mee, dan kregen ze een boete van 250.000 dollar per dag en dat zou elke maand verdubbeld worden. In vijf maanden zou de boete even hoog zijn als de Amerikaanse staatsschuld.

Tegen dit soort formaat boetes is zelfs Apple niet bestand. Het kan dus toch gedwongen worden om via een achterdeurtje de veiligheid- en inlichtingendiensten mee te laten lezen.

Wachten op de kist
Of dat ook gaat gebeuren, zullen we misschien wel nooit weten. De rechtszaak vindt plaats achter gesloten deuren. We weten het pas zeker als er een kist uit de rechtszaal gedragen wordt.

Lees terug
Oktober 2014: FBI boos om versleuteling Android 5.0 en iOS 8
November 2014: 'Er zal een kind sterven door de iMessage-encryptie'
Juni 2015: Tim Cook haalt uit naar Google: "geld verdienen aan privacy"

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s