Petitie: Ban 3D in de bioscoop!

Petitie: Ban 3D in de bioscoop!

10-08-2015 00:10 Laatste update: 27-04-2018 22:03

De reacties op ons vernietigende commentaar op 3D-bioscoopfilms waren luid en duidelijk: filmliefhebbers prefereren 2D. Tijd voor een petitie!

Drie weken geleden plaatsten we een commentaar over 3D-films. Daarin beschreven we hoe wij ons storen aan de overvloed aan 3D-films en het gebrek aan 2D-films in grote zalen op populaire tijden. De reacties waren overweldigend: veel lezers zijn de plastic brilletjes van kermiskwaliteit die al het leven uit een film zuigen ook beu en bezoeken liever een 2D-voorstelling.

Dat bracht ons op een idee: we starten een petitie. Vóór de 2D-film en tégen de 3D-bril. Klik op de onderstaande link als je 3D-films zat bent, en liever verlost van het goedkope wegwerpbrilletje naar een 2D-film gaat. We kijken thuis al bijna in 8K met High Dynamic Range, dan gaan we dadelijk in december Star Wars VII toch zeker niet in de bios met een grijze waas moeten kijken?! Filmliefhebbers van Nederland, laat je horen!

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

Zo'n petitie gaan we later deze maand uiteraard aan de verantwoordelijke partijen aanbieden. We hebben ze alvast even gebeld met de vraag wie nou precies verantwoordelijk is.

Het antwoord bleek ingewikkelder dan gedacht. Grote Nederlandse bioscoopketens Pathé, JT en Wolff geven alledrie aan dat de beslissing in welk formaat een film wordt verspreid in eerste instantie bij de producent en de distributeur ligt. Sommige films, zoals recentelijk Avengers: Age of Ultron, worden enkel in 3D verspreid. Jurassic World daarentegen was in zowel 2D als 3D beschikbaar.

In dat laatste geval zeggen alledrie de bioscopen een film ook altijd in beide formaten te draaien. De mate waarin dat gebeurt verschilt volgens de bioscopen per film. Kinderfilms worden veel in 2D gedraaid en bezocht, omdat kinderen dat brilletje halverwege de film gewoon afzetten. Volwassenen hebben die neiging een stuk minder en gaan volgens de ketens nog steeds overwegend naar 3D-films.

Lies, damned lies, and statistics

Na doorvragen lopen de verhalen van de ketens wel wat uit elkaar. Pathé claimt dat er "over het algemeen weinig mensen naar de 2D-versie van films in hun bioscopen gaan". Wolff ziet "wel een toename in 3D ten opzichte van 2D, daar waar er keuze is". JT zegt echter dat "de verhouding recentelijk weer meer richting 2D kantelt". Waar in 2013 en begin 2014 nog zo'n 70 procent van de bezoekers 3D verkoos, was dat eind 2014 en begin 2015 ongeveer fifty-fifty in JT-bioscopen.

In 2013 was de 3D-bril in de bios nog een nieuwtje, dat wilde je proberen. Dat hebben we nu wel gedaan en de conclusie is helder: die brillen zijn geen verrijking van de bioscoopervaring maar een verarming. Saillant: JT erkent dit en noemt 2D-films "de versie zoals de regisseur die bedoeld heeft". Pathé houdt vol dat juist 3D-films "de films laten zien zoals de regisseur dat bedoeld heeft".

Logisch dat een film succesvoller is in 3D wanneer de 2D-versie alleen in kleinere zalen op ongunstige tijden draait. Bioscopen en distributeurs weten niet of mensen die op vrijdagavond om half negen naar een 3D-film gaan, eigenlijk liever 2D hadden gekeken als de keuze hadden gehad. 3D wordt ons opgedrongen.

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

Aan ons, het publiek, de taak duidelijk te maken dat er wel degelijk vraag is naar 2D films.