Commentaar: stop met 3D-bioscoopfilms!

Commentaar: stop met 3D-bioscoopfilms!
23 juli 2015 om 22:01
Laatste update: 27 april 2018 om 22:34

Je kan haast geen film meer zien zonder verplicht met een 3d-bril op je snufferd te zitten. Wanneer stopt die waanzin?

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

De filmindustrie maakt ondanks massale piraterij gouden jaren door. Jurassic World verdiende binnen 13 dagen 1 miljard dollar, een record dat het afpakte van Furious 7 die ook dit jaar verscheen. Sowieso staat de lijst met financiële records op filmgebied vol met films van de laatste jaren. Film is een gouden business en de budgetten voor nieuwe blockbusters groeien alsmaar groter.

De bioscopen zitten vol met filmliefhebbers, en ik ben er daar één van. Toch bekroop me ondanks die enorme budgetten een ontevreden gevoel toen ik laatst blockbuster Avengers 2 ging bekijken. Ik zat namelijk met een donkergekleurde bril in een pikdonkere zaal. Precies, de 3d-voorstelling van de film. Niet uit vrije wil, maar omdat het de enige versie van Avengers 2 was die in de plaatselijke bioscoop draaide.

Dat nare plastic brilletje

En net als bij iedere 3d-film die ik tot nu heb gezien was het proces hetzelfde: de eerste tien minuten moest ik wennen aan het 3d-effect, tien minuten daarna zag ik het verschil met een normale tweedimensionale film niet meer. Wel zorgde de donkergekleurde glazen van het goedkope plastic 3d-brilletje ervoor dat ik steeds net niet goed zag wat er nou op het beeld gebeurde.

Telkens deed ik mijn brilletje even omhoog, om weer herinnerd te worden aan de felle en kleurrijke beleving die ik altijd in de bioscoop had voor de intrede van die plastic brilletjes.

En daar zit meteen de grootste irritatie van die hele voortslepende 3d-hype. Het is gewoon zonde om een film met een miljoenenbudget door een verkapte zonnebril te bekijken. Jaren wordt er aan dergelijke films gewerkt, voor de beste kleurcorrectie worden zelfs prijzen uitgereikt en vervolgens ziet het grote publiek alles door een plastic brilletje van een euro.

Liefde voor de film

Vooral het gebrek aan keuze maakt die hele opgedrongen 3d-hype zo hinderlijk. Na de tegenvaller van Avengers 2 besloot ik Jurassic World niet in 3d te bekijken. Dat kon gelukkig, maar wel op een afwijkend tijdstip in een kleine zaal. Wie een film op het grootste doek wil zien, is verplicht dat door een brilletje van een euro te doen, en bovendien een iets duurder kaartje te kopen.

Ik hoop niet alleen uit irritatie dat die achterlijke strategie eens ophoudt, maar ook uit liefde voor de film. Ik ben nu al bang dat ik Star Wars: The Force Awakens straks ook noodgedwongen door zo'n rotbrilletje moet kijken. Die hele film wordt niet eens in 3d-opgenomen, maar net als veel films achteraf pas omgezet naar 3d. Toch staan filmmaatschappijen er tegenwoordig op om iedereen zo'n brilletje aan te smeren.

Toen Mad Max: Fury Road in Nederland enkel in 3d verscheen, werden veel fans boos; zij wilden in 2d kijken, zoals de film is opgenomen. Pathé reageerde toen dat 3d simpelweg populairder is dan 2d. Ik kan dat niet geloven. Bioscopen geven je amper de keus om een 2d-film te kijken; natuurlijk wil de gemiddelde consument liever om 20:30 uur in de grote zaal naar 3d-film dan om om 23:30 uur in de kleine zaal naar de 2d-variant.

Alsjeblieft...

Maar tegen wil en dank is iets anders dan voorkeur. Alsjeblieft, bioscopen van Nederland: draai weer meer films in 2d. De donkere zaal vol verwachtingsvol publiek, de geur van popcorn, het roffelende geluidssysteem en het enorme doek zijn meer dan genoeg. Daar kan geen plastic brilletje tegenop.

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

Lees meer over:

Deel via