Eerste indruk: Fitbit Surge, veel fitnesstracker, beetje smartwatch

Eerste indruk: Fitbit Surge, veel fitnesstracker, beetje smartwatch
29 juli om 16:01
Laatste update: 27 april om 22:34

De 'Fitness Super Watch' van Fitbit houdt niet alleen je beweging bij, maar doet ook dienst als 'smartwatch'.

De Fitbit Surge is de duurste en meest uitgebreide Fitbit in het assortiment. Hij heeft een adviesprijs van 249 euro, maar is online voor een paar tientjes minder te vinden. Dan nog is de Surge een duur apparaat, maar wat krijg je er voor terug?

Lomp

De wearable an sich is een behoorlijk apparaat om je pols. Zoals andere Fitbits loopt ook de Surge naar achteren schuin op, waardoor hij aan de bovenkant dikker is dan aan de onderkant. Daarnaast is hij nogal breed. Het is een fors en niet erg mooie wearable. Wel heeft hij een fijn (maar klein) e-Ink touchscreen met backlight, waardoor de accu ongeveer een week meegaat en zowel binnen als buiten prima te lezen is.

Smartwatch maar toch niet

Over de smartwatch-functies kunnen we overigens kort zijn: hij trilt als je een smsje binnenkrijgt of als iemand je belt. Fijn is dat de sms niet wordt afgebroken, maar notificaties van apps als WhatsApp of e-mail komen er niet op binnen. Duidelijk is dat de Surge boven alles een echt sporthorloge is.

Beweging meten

Na het koppelen met de iPhone-app en het invoeren van gegevens als gewicht en lengte kun je direct aan de slag. Door op de Surge naar links en rechts te swipen zie je onder meer het aantal stappen van de dag (en of je goed op weg bent voor je dagelijkse doel van 10.000), je afgelegde afstand, verbrande calorieën en je hartslag. Aan de polskant zijn namelijk groene ledjes in de Surge die constant je hartslag meten, wat ook goed werkt.

Op de Fitbit Surge zijn verder nog drie fysieke knoppen te vinden. Die gebruik je onder meer om naar de instellingen te gaan of om een nieuwe sportsessie te starten. Prettig is dat er een gps-chip in zit, zodat je smartphone niet per se mee hoeft. Hou je 'm aan tijdens het slapen, meet ie ook nog eens hoe dat gaat. De verzamelde data kun je in grafiekjes en overzichten in de Fitbit-app bekijken.

Kopen?

De Fitbit Surge mag best een Fitness Super Watch genoemd worden, want hij doet eigenlijk alles wat je van een sporthorloge wil. Hij doet dat vrij nauwkeurig, al rekent hij een paar keer schudden met je arm als stappen en worden plotselinge versnellingen ook niet altijd geregistreerd. Dat is helaas met de meeste van dit soort wearables zo: je krijgt eerder een benadering dan zeer precieze data.

Het probleem met de Surge is echter toch de vorm, waardoor je 'm misschien niet graag draagt. Jammer, want de Fitbit Surge is wel bedoeld om de hele dag te dragen. Alleen dan krijg je een correct beeld van je beweging.

Ben je bereid om het uiterlijk voor lief te nemen en ook de beperkte smartwatch-functies door de vingers te zien, dan hou je een degelijke en uitgebreide gezondheidstracker over die ook uitkomst biedt voor sporters, die het geld niet helemaal waard is.

Lees ook:

Eerste indruk: BioSport-oordoppen met hartslagmeter

Apple haalt fitnesstrackers uit z'n winkels vanwege Watch

Lees meer over:

Deel via