Eerste robothotel van Japan opent zijn deuren

Eerste robothotel van Japan opent zijn deuren

16-07-2015 13:05 Laatste update: 16-01-2019 11:06
Author profile picture

Floris Poort

Robots zijn vriendelijker en ook nog eens goedkoper dan mensen, en dus runt een groep robots sinds vandaag een Japans hotel.

Morgen opent in Japan het Henn-na Hotel, een hotel volledig bemand door robots. De receptionisten zijn robots: een robotvrouw in een stewardessen-pakje verwelkomt de Japans-sprekende gasten, een geautomatiseerde velociraptor helpt gasten in het Engels. Met knoppen vertellen de gasten de robot wat ze willen, die daarna hun naam vraagt en met gezichtsherkenning hun gelaat opslaat.

Robots kunnen volgens hoteleigenaar Hideo Sawada moeilijk met sleutels omgaan, en daarom openen gasten hun kamers met hun gezicht. Zo'n kamer is met 9000 yen, zo'n 65 euro, goedkoop voor Japanse begrippen; een direct gevolg van de robotmedewerkers. Het hotel is volgens Sawada dan ook redelijk serieus bedoeld, al staat het in een pretpark - Huis ten Bosch, een op Nederland gebaseerd amusementspark in Japan.

Andere robots in het hotel zijn onder meer een grote fabrieksrobot achter glas, die spullen van gasten in kluisjes opbergt. En een zelfrijdend bagagerek rijdt je koffers naar de kamer. In de kamer vertelt pratende tulp Tuly gasten desgevraagd hoe laat het is en wat het weer wordt. En drones brengen gasten snacks en drinken, en moeten op termijn nog shows gaan opvoeren ook. Overigens werken er nog wel mensen in het hotel: de bedden worden door mensen opgemaakt, de boel wordt ook door menselijke beveiligers bewaakt.

Meer over robots:

Twee gigantische robots gaan vechten

Japanse robotarm weert zwaardaanval razendsnel af

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s