Supercomputer Watson maakt nu recepten voor iedereen

Supercomputer Watson maakt nu recepten voor iedereen
23 juni om 15:39
Laatste update: 27 april om 23:05

Supercomputer Watson wordt steeds beter in het bedenken van nieuwe gerechten. 'Chef Watson' kookt nu voor iedereen.

IBM's supercomputer Watson is sinds zijn overwinning in spelprogramma Jeopardy opengesteld voor allerlei andere taken. Zo wordt de computer ingezet in de medische wetenschap en kan hij bedrijven helpen. Maar koken kan de computer ook al een tijdje. Vanaf vandaag kan iedereen recepten door Watson laten maken. De Chef Watson-site is na een maandenlange beta-test nu officieel gelanceerd.

Om Watson klaar te stomen werkte het IBM-team samen met culinair tijdschrift Bon Appétit. Dat tijdschrift heeft een archief van 10.000 recepten, die Watson allemaal gelezen heeft. Maar in plaats van die recepten gewoon te herkauwen, heeft Chef Watson allemaal verbindingen kunnen maken tussen overeenkomende recepten en ingrediënten.

Chemische samenstelling

Zo weet de supercomputer bijvoorbeeld dat bepaald vlees altijd gesmoord moet worden, en kan het gebaseerd op zowel bestaande recepten als de chemische samenstelling van ingrediënten nieuwe gerechten bedenken. Gebruikers kunnen Watson een paar ingrediënten geven voor een nieuw recept, om zo bijvoorbeeld restjes uit de koelkast weg te werken.

Maar de supercomputer gaat ook al na het invoeren van één ingrediënt aan de slag en laat meteen mogelijke andere ingrediënten en recepten zien. Daarbij wil Watson vooral onverwachte, verrassende suggesties doen. Wie pasta en knoflook invult krijgt van de supercomputer een recept met gember en perzik erbij. Zelf zou je het niet zo snel bedenken, maar volgens Watson smaakt het prima.

Lees ook:

Bright Ideas: Niks meer zonder supercomputer

Koken met Spotify

Geen zin om te koken? Deze robotkok doet 't voor je

Lees meer over:

Deel via