Speel NSA'tje met dit kaartspel en je smartphonecamera

Speel NSA'tje met dit kaartspel en je smartphonecamera

15-05-2015 14:44 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Bycatch is een Nederlands kaartspel, waarbij spelers jacht maken op terroristen door drone-aanvallen uit te voeren.

In Bycatch speelt elke speler een natie die op jacht is naar verdachte terroristen. Elke speler probeert verdachten op te sporen door met drones te spioneren, om ze daarna met aanvallen uit te schakelen. Ondertussen moet je jouw eigen burgers beschermen tegen aanvallen van de tegenstander. Wie uiteindelijk het best geïnformeerd is en tegenstanders uitschakelt zonder teveel onnodige schade en onschuldige slachtoffers, wint.

Kaarten

Het kaartspel bestaat uit 63 spelkaarten die elk voorzien zijn van een cijfer; 1 tot en met 9. In het spel komt elke kaart zeven keer voor. Per nummer staat er een afbeelding van een persoon. Zo is nummer 4 een kind met een rugzak en nummer 6 een man met een rollator. Wie van hen het doelwit is, wordt met zogeheten 'intelligence-kaarten' bepaald.

Smartphone als drone

Per beurt mag je één actie uitvoeren. Zo kun je een schuilplaats maken voor punten (met drie opeenvolgende kaartennummers), een aanval plegen, niks doen of surveilleren met een drone. Hiervoor gebruik je de camera van je smartphone op een grappige manier. De tegenstander houdt zijn kaarten voor zich, met de achterkant naar jou toe. Jij mag dan met gestrekte arm een foto maken van de kaarten, maar je mag niet op je eigen scherm kijken. Je weet dus pas wat er op de foto staat als je het resultaat ziet. Met een beetje geluk zie je kaarten van de tegenstander, maar welicht zie je iets wazigs en het plafond.

Als alle kaarten op zijn, worden punten opgeteld en gekeken wie de winnaar is. Het spel is met 3-5 mensen te spelen.

Spel met een gedachte

Het spel ziet er prachtig uit (kaarten ontworpen door Agnes Loonstra) en is bedacht door Subalekha Udayasankar. Het idee is niet alleen om een geinig en snel kaartspelletje te maken, maar ook om mensen te laten nadenken over de invloed van drone-aanvallen en spionage op een luchtige manier. Deze zaterdag wordt Bycatch na een lange testface officieel gelanceerd.