21e eeuwse tractor van en voor de Nederlandse bodem

21e eeuwse tractor van en voor de Nederlandse bodem
8 mei om 07:38
Laatste update: 28 april om 00:07

De Multi Tool Trac is een tractor voor het moderne landbouwbedrijf. Het futuristische prototype is vanmiddag te bekijken.

In de agrarische sector wordt hard geïnnoveerd. De buitenwereld ziet daar echter weinig van. Op zuivelverpakkingen zien we geen hypermoderne melkmachines, maar domineren koeien die blij tussen de vlinders en bloemen rondhuppelen. Tijdens Europa om de hoek Kijkdagen kun je een indrukwekkende vernieuwing van Nederlandse bodem van heel dichtbij aanschouwen. Dan wordt in Almelo de Multi Tool Trac gepresenteerd. Een tractor voor het moderne landbouwbedrijf.

Tractoren zijn de opvolgers van paarden op het boerenbedrijf en die sleepten de ploeg of de kar. Als gevolg daarvan hebben ook hypermoderne tractors het gereedschap meestal achter de tractor hangen. Als gevolg zit de bestuurder nogal eens over zijn schouder te kijken. Op een kantoor zou de arbo-dienst langs geweest zijn, maar in het boerenbedrijf is dit al heel lang gewoon.

De Multi Tool Trac heeft een langere wielbasis, waar het gereedschap tussen gehangen kan worden. Daardoor heeft de bestuurder beter zicht op wat hij aan het doen is. De cabine kan naar voren en naar achteren bewegen om het zicht verder te verbeteren.

Besturing gebeurt met behulp van DGPS, waardoor de tractor niet over pas geplante aardappels heen dendert, maar keurig elke keer exact dezelfde paden neemt.

Je kunt de Multi Tool Trac vanmiddag, op 8 mei van 3 tot 6, zien bij Machinefabriek Boessenkool. Turfkade 13 in Almelo. Vooraf even aanmelden door een mail te sturen naar duurzaam@multitooltrac.com.

Lees meer over:

Deel via