BMW is Tesla te snel af: thuisaccu volgende maand in Nederland

BMW is Tesla te snel af: thuisaccu volgende maand in Nederland

06-05-2015 17:57 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Eén van de grootaandeelhouders van BMW brengt een rivaal voor Tesla's thuisaccu Powerwall op de markt. Komende maand al.

De MyReserve-accu voor thuis komt volgende maand al in Nederland en Duitsland op de markt, meldt producent Solarwatt. De specificaties van de thuisaccu, die op 10 juni op de Intersolar-beurs in München gepresenteerd, zijn nog niet bekend. "Tesla kwam er eerder mee naar buiten, wij komen eerder op de markt", zegt directeur Erik de Leeuw.

De grote man: Stefan Quandt

Het Duitse Solarwatt werkt voor de ontwikkeling van de MyReserve samen met BMW i. Niet zo gek: Solarwatt is voor 90 procent in handen van Stefan Quandt, die tevens 17,4 procent van de aandelen BMW bezit.

"Stefan Quandt heeft niet de faam van Elon Musk", schrijft Trouw-journalist Vincent Dekker op zijn onvolprezen blog over zonne-energie. "Maar als ik zo zie waar hij met BMW en al zijn andere activiteiten mee bezig is, en ik zie hoeveel geld hij achter de hand heeft, dan gok ik dat Stefan Quandt niet van plan is de markt voor elektrische auto's en (thuis)batterijen zonder slag of stoot aan Tesla en Musk uit te leveren."

Grote veranderingen in energiewereld

Op dit moment zijn de Powerwall en de MyReserve voor Nederlandse particulieren financieel nog niet interessant. De investering in zo'n thuisaccu verdien je als particuliere bezitter van zonnepanelen bij de huidige prijzen niet terug, zolang je de te veel opgewekte stroom ook onder gunstige voorwaarden (saldering) kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Dat grote partijen als Tesla en BMW zoveel investeren in thuisaccu's maakt echter wel duidelijk dat we aan de vooravond staan van grote veranderingen in de energiewereld. Elektriciteitsbedrijven merken al dat hun rol verandert. Het opwekken en opslaan van energie zal in de toekomst veel meer lokaal plaatsvinden.

Duurzaam opgewekte energie (via zonnepanelen en windturbines) kan de komende jaren in een steeds groter deel van onze energiebehoefte gaan voorzien. Thuisaccu’s die worden opgeladen als de zon schijnt of als het waait, kunnen elektriciteitsbedrijven helpen om aanbod en vraag beter op elkaar af te stemmen – en dus om grote elektriciteitscentrales uit te zetten. Zeker als de prijzen van lithium-ion batterijen de komende jaren verder dalen.

Meer over Tesla's thuisaccu:

Tesla lanceert slimme accu's voor huishoudens en bedrijven

Video: inspirerende Tesla-baas Elon Musk over 'the missing link'