Tesla lanceert slimme accu's voor huishoudens en bedrijven

Tesla lanceert slimme accu's voor huishoudens en bedrijven

01-05-2015 07:09 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Tonie van Ringelestijn

Tesla heeft accu's geschikt voor huishoudens en (nuts)bedrijven gelanceerd. De goedkoopste kost 3000 dollar.

Tesla Energy bestaat uit twee producten. De eerste, de Powerwall, is bedoeld voor huishoudens en heeft een 10 kWh-versie (3500 dollar) en een 7 kWh-versie (3000 dollar). Hij werkt met een oplaadbare lithium-ion-accu en is in staat huishoudens tijdens piekuren van stroom te voorzien. Meerdere accu's zijn ook te combineren.

Als backup of voor zonnecellen

De Powerwall is binnen of buiten een muur te monteren en meet 130 bij 86 bij 18 cm. De garantie is 10 jaar. De Powerwall heeft een eigen systeem voor warmtemanagement. Hij is verbonden met internet en is te gebruiken als een backupsysteem bij storingen op het stroomnet.

De nieuwe Tesla-accu wordt vooral gezien als een handige optie voor eigenaren van zonnepanelen. Zij kunnen zonne-energie zo makkelijk opslaan voor later gebruik. De accu's kunnen waar nodig een overschot aan stroom opslaan en het terug aan de 'grid' geven als dat nodig is, het zogeheten 'load shifting'. De Powerwall is per direct te reserveren, de levering start in de zomer.

Powerpack voor (nuts)bedrijven

Het tweede product is de Powerpack, een schaalbaar systeem dat kan werken binnen bedrijven en zelfs voor energieleveranciers. De Powerpacks komen beschikbaar in blokken van 100 kWh en maken een schaalbaar systeem tot wel 10 MWh of hoger mogelijk. Met het systeem kunnen nutsbedrijven onder meer energie van zonnecellen en windmolens op grote schaal opslaan.

De zonne-energiestartup SolarCity test al Tesla-accu's in combinatie met zijn zonnepanelen en wil uiteindelijk elk paneel van een batterij gaan voorzien. De Powerpack is later dit jaar verkrijgbaar. Bedrijven kunnen hun interesse bij Tesla aangeven. Tesla gaat zijn accu-productie de komende jaren fors opvoeren als zijn 'gigafabriek' gaat draaien.

Tesla's grote persevent ter aankondiging van zijn nieuwe energieproducten was overigens geheel in stijl 'powered by the sun', zei Tesla-baas Elon Musk:

Lees ook ons achtergrondartikel over Tesla-oprichter Elon Musk in Bright Ideas: Musk naar Mars (jan. 2015)