OMA bouwt grootste hotel van Benelux met tv-studio bovenop

OMA bouwt grootste hotel van Benelux met tv-studio bovenop

29 april 2015 om 12:37
Laatste update: 28 april 2018 om 00:38

Beurscomplex RAI krijgt een megahotel met een recordaantal van 650 kamers. En een 'open' architectuur.

Direct aan de Ring A10 op het terrein van beurscomplex RAI, aan de rand van het zakencentrum de Zuidas, verrijst het nieuwe nhow hotel. Het wordt het grootste van de Benelux, met 650 kamers verdeeld over 25 verdiepingen en de top op 91 meter hoogte.

Starchitect Rem Koolhaas, baas van OMA, vertelt dat de iconische reclamepaal op het plein voor de RAI met billboards naar drie kanten de inspiratie vormde. De uitleg is net iets minder plat: “Wie vanaf Utrecht naar Amsterdam rijdt, ziet nergens iets wat de Zuidas markeert. Het Nhow hotel zou die functie kunnen vervullen, vindt Rem Koolhaas. Net zoals die markante driehoekige paal dus.

Online wordt de suggestie geopperd dat het congreshotel is geinspireerd op het Haagse congreshotel van de hand van J.J.P. Oud.

Net zoals de Nhow-hotels in Berlijn (muziek), Milaan (mode) en Rotterdam (architectuur) krijgt het nhow in Amsterdam een eigen thema. Amsterdam wordt ‘on air’, met een multifunctionele ruimte die dienst kan doen als tv-studio op de bovenste verdieping.

Het hotel wil meer openbaar worden dan je gewend bent. “Normaal biedt een hotel bezoekers toegang op de begane grond, en met een beetje mazzel op de bovenste verdieping. Dit hotel heeft 4 ingangen voor het publiek, waardoor het een meer uitnodigend karakter heeft,” aldus Koolhaas. Dat mag ook wel, gezien de RAI tot nu toe een ondoordringbare veste in de stad vormt.

OMA bouwde eerder een Nhow Hotel in Rotterdam. Daar zijn de hotelkamers ontdaan van de overgedesignde boutiquehotel-look zodat een verfrissende basis overblijft.

Wie meer wil weten kan op 7 mei terecht bij architectuurcentrum Arcam. Daar geeft OMA een lezing.


Lees meer over:

Deel via