Elektrische motorfiets van TU-studenten haalt 380 km

Elektrische motorfiets van TU-studenten haalt 380 km
6 maart om 13:58
Laatste update: 28 april om 01:09
  • Jody van den Tillaart

De STORM-motorfiets heeft een flexibel, modulair batterijpakket en daardoor een reikwijdte van 380 kilometer.

Ook motorrijders hebben inmiddels de keuze voor groen rijden: zo is er de Mission RS (sportmodel), de chopper van Brutus en het uitgeklede, lichte stadsexemplaar van Zero. Volgens studententeam STORM Eindhoven van de Technische Universiteit aldaar, ontbreekt er nog een motorfiets in dit groene arsenaal: een toermodel dat wel lekker doorrijdt en goed optrekt, maar tegelijkertijd ook comfortabel is voor lange afstanden.

Cartridges

Donderdagavond presenteerde het team het uiteindelijke ontwerp van de motor. Die heeft een futuristische blauw/grijze look gekregen en een prominent, zichtbaar batterijpakket. Achter een doorzichtige klep zitten in honingraatvorm maximaal 24 batterijdelen die de studenten cartridges noemen. Ze hebben er voor gekozen om het batterijpakket modulair te maken, zodat je flexibel bent om die aan te passen aan het doel en de omstandigheden van je reis. De cartridges kun je er gewoon in en uitschuiven naar believen en in het ontwerp is er voor gekozen om ze niet te verdoezelen, maar onderdeel te maken van het design. De STORM-motorfiets is een rijdende batterij à la Tesla en daarmee is de range met 380 kilometer veel groter dan die van bestaande elektrische motorfietsen.

Hossack

Voor onderdelen als banden en remmen nemen de studenten van STORM bestaande producten, zodat ze meer aandacht kunnen besteden aan de binnenkant. Zo hebben ze zelf een Hossack-ophanging ontworpen aan de voorkant. BMW is de enige fabrikant die dit al gebruikt, maar die noemt het dan BMW Duolever. Verder heeft de motor twee versnellingen: een waarmee je lekker kunt optrekken en een voor efficiënt rijden, bijvoorbeeld op de snelweg. De koppel van deze motorfiets is met een beoogde 120 Nm niet erg flauw.

Test

In totaal 29 studenten werken aan de STORM-motorfiets, ieder in zijn of haar eigen specialisme en niet gehinderd door de barrières van het bedrijfsleven en met jong enthousiasme. Ze gaan nu aan de slag met het maken en testen van een prototype. In april 2016 willen ze met enkele van deze elektrische motorfietsen een reis om de wereld maken (80 Day Race), de ultieme test of hij inderdaad zijn belofte waarmaakt.

Lees meer over:

Deel via