Nederlanders bouwen een 'Spotify voor games'

Nederlanders bouwen een 'Spotify voor games'

5 maart 2015 om 14:46
Laatste update: 28 april 2018 om 01:09

De nieuwe dienst laat je onbeperkt games spelen voor 10 euro per maand.

Utomik is een in Eindhoven gevestigd bedrijf dat een nieuwe dienst voor games start. Gebruikers kunnen dan een abonnement afsluiten voor 10 euro per maand en daarmee onbeperkt games spelen.

Meteen spelen

Volgens Utomik werkt de dienst net zo gemakkelijk als Spotify werkt voor muziek. De game wordt echter niet gestreamd, maar gedownload. Daarbij is het voordeel dat je al snel aan de slag kunt en niet hoeft te wachten tot al die GB's binnengehaald zijn. Utomik downloadt eerst een klein gedeelte van de game, zodat je alvast kunt beginnen en tijdens het spelen wordt de rest van het spel binnengehaald.

Netflix-achtige interface

Downloaden geeft voordelen ten opzichte van streamen, omdat je volgens Utomik de volledige game-ervaring krijgt in plaats van een streaming kopie in lagere kwaliteit. De dienst zelf lijkt wel wat op Netflix qua opzet, omdat je door coverplaatjes van games kunt bladeren in verschillende categorieën.

Nieuwe games

Momenteel heeft de dienst 80 games beschikbaar en volgens de makers zullen er zowel nieuwe aan oude titels aan worden toegevoegd. Oudere games vallen onder het maandelijkse abonnement, voor gloednieuwe games moet waarschijnlijk alsnog de volle mep extra betaald worden, al kun je ze dan wel meteen spelen in plaats van wachten op je download. Deze gekochte games blijven vervolgens van jou, ook als je het abonnement opzegt.

Beta

Utomik wordt op dit moment door een select groepje getest, ben je benieuwd naar de dienst, dan kun je je aanmelden voor de gesloten beta via de website. Wanneer Utomik officieel live gaat is nog onbekend.

bekijk op YouTube

Gamediensten Onlive en Playstation

Een concurrent is OnLive, dat vorig jaar ook in Nederland startte met een streaming gamedienst. Daarbij draaien de spelen op servers op afstand. Je speelt via de cloud. Onlive heeft ruim 200 games die onbeperkt zijn te spelen voor 7,95 euro per maand.

Sony heeft in de VS ook al een eigen streaming gamedienst, Playstation Now, die alleen op Sony-apparaten werkt. Playstation Now komt later dit jaar naar Europa. Sony's game-abonnement kost 20 dollar voor 1 maand, of 45 dollar per kwartaal.

Lees meer over:

Deel via