Jammer: ebooks blijven onnodig duur na vonnis EU-hof

Jammer: ebooks blijven onnodig duur na vonnis EU-hof

05-03-2015 11:20 Laatste update: 28-04-2018 01:09

tonie

Ebooks moeten onder het hoge btw-tarief blijven vallen, beslist het Europees Hof van Justitie.

Digitale boeken mogen in de EU niet onder het lage btw-tarief vallen. Dat heeft het Europees Hof donderdag gevonnist (pdf uitspraak) in een zaak tegen Frankrijk en Luxemburg. Die landen rekenen het lage btw-tarief voor ebooks, omdat papieren boeken en kranten daar ook onder vallen.

Ebooks moeten volgens het hof worden gezien als 'elektronische dienst'. Alleen bij fysieke levering mag het lagere tarief worden gerekend. De belastingregels sluiten een lagere btw uit op alle 'elektronisch leverbare diensten'.

In Nederland geldt 21 procent btw op ebooks, op papieren boeken maar 6 procent. Meermaals zijn er kritische Kamervragen over dit verschil gesteld. Ebooks in Frankrijk (5,5 procent) en Luxemburg (3 procent) waren een stuk goedkoper. Maar beide landen moeten nu ook minimaal 15 procent gaan rekenen.

Tweedehands ebooks

Onlangs besliste de Nederlandse rechter dat ebooksmarktplaats Tom Kabinet, waar je 'tweedehands ebooks' kan verkopen, offline moest, omdat de site niet genoeg deed om illegaal aanbod tegen te gaan. Tom Kabinet vond een manier om door te gaan: verkoop van tweedehands ebooks is voortaan alleen toegestaan als via watermerken de herkomst van de boeken bekend is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s