Leidt de Apple Watch tot een hogere goudprijs?

Leidt de Apple Watch tot een hogere goudprijs?

05-03-2015 09:12 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Moet Apple straks door zijn gouden horloge tientallen procenten van de jaarlijkse goudproductie opkopen?


Volgens deze berekening op Tidbits wel. Want reken maar even mee: volgens een bericht van The Wall Street Journal hoopt Apple dat het op niet al te lange termijn een miljoen exemplaren van zijn gouden horloge per maand (!) kan wegzetten. Met name in China zouden vermogende horloge-aficionado’s bereid zijn om diep in de buidel te tasten voor het luxe uurwerk, zo is de verwachting.

Tidbits gaat ervan uit dat elke Apple Watch Edition twee troy ounce (62,2 gram) aan goud bevat. Daarmee zou de jaarlijkse goudbehoefte van Apple uitkomen op 746 ton aan goud. Best veel. Zeker als je bedenkt dat de wereldproductie nu 2.500 ton is. Apple zou dan dus 30 procent van al het goud dat jaarlijks wordt gemijnd, nodig hebben. Als de berekening klopt, zou de goudprijs wel eens heel snel kunnen gaan stijgen.

Maar ja, klopt die berekening wel? Tidbits is zelf de eerste om toe te geven dat het compleet bizar klinkt. De meest logische verklaring volgens Tidbits: de bronnen van The Wall Street Journal zitten er een factor of tien naast met hun verwachting van een miljoen gouden horloges per maand.

Als Apple er 'maar' honderdduizend per maand zou verkopen, zou dat al betekenen dat het bedrijf ‘slechts’ 3 procent van de goudproductie hoeft op te kopen. En stel nou dat er niet twee maar één troy ounce goud in de Apple Watch Edition zit, dan komen we uit op 1,5 procent van de jaarlijkse goudproductie. Voor de goede orde: dat is nog steeds best veel.