Nieuw Google-hoofdkantoor 'redt' Silicon Valley

Nieuw Google-hoofdkantoor 'redt' Silicon Valley
4 maart om 07:32
Laatste update: 28 april om 01:09

Twee toparchitecten gebruiken de Google-campus om natuur terug te brengen in Silicon Valley. F5: Refresh.

De plannen voor de nieuwe Google-campus, waar 30 duizend werknemers 8 uur per dag gaan doorbrengen, zijn gepresenteerd. Niet zomaar een kantorencomplex. David Radcliffe van Google verwoordt de opdracht als volgt: "Hoe geven we iets terug, iets dat de wereld nog niet had voor wij met bouwen begonnen?"

Google koos niet één, maar twee 'starchitects' - Bjarke Ingels en Thomas Heatherwick - om het hoofdkantoor in het Californische Mountain View te bedenken. De Deen Bjarke Ingels werkt samen met de Brit Thomas Heatherwick, volgens Google koppelen ze zo de visionaire architect aan de architect van de schoonheid. Functie en esthetiek. Twee ego’s op één kussen, dat had heel erg fout kunnen gaan. Maar het lijkt erop dat de 1+1 tot 3 heeft geleid.

Silicon Valley bestaat voornamelijk uit parkeerplaats, waarin bomen straatmeubilair geworden zijn. Ingels en Heatherwick maakten een gebouw dat samenwerkt met de natuur, bestaand uit flexibele structuren die kunnen worden aangepast en zelfs verplaatst bij veranderend gebruik. Ze gebruiken de campus om terug te gaan naar hoe het daar ooit was: bomen. Ook binnen.

Kantoren doen dienst als glazen kassen waarin oorspronkelijke gewassen weer groeien. Waterwegen krijgen weer hun oude loop, of het nou binnen of buiten een gebouw is. Je zou het Refresh kunnen noemen, of misschien wel Undo. Als het klaar is, wordt het gebied openbaar zodat ook niet-Googlers er kunnen rondlopen, fietsen of rennen.

De Heatherwick Studios zijn al sinds 2007 op ons netvlies te vinden, en kwamen in beeld met de Olympische vlam en de nieuwe dubbeldekkerbus in Londen. Het controversiele BIG van Bjarke Ingels bouwt de meest bijzondere creaties, zoals het appartementencomplex The Mountain in Kopenhagen en het stripverhaal Yes is more. Ze publiceerden de Being BIG app met 'behind the scenes'-foto's en interviews.

<object width="405" height="334" data="https://www.youtube.com/v/z3v4rIG8kQA" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/z3v4rIG8kQA"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/z3v4rIG8kQA"></object>

Lees meer over:

Deel via