Bekijk hoe de 'dijk-in-duin' bij Katwijk het land droog houdt

Bekijk hoe de 'dijk-in-duin' bij Katwijk het land droog houdt

03-03-2015 14:30 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Deze nieuwe stenen dijk tussen de duinen houdt Nederland droog. En zo ziet dat er vanuit een drone uit.

Wie bij Katwijk over het strand loopt, ziet een reeks stalen bogen verschijnen. Die in verroest cortenstaal uitgevoerde bouwweken zijn de ingangen naar de parkeergarage die onder het strand verscholen ligt.

De onder het duin verborgen parkeergarage is 500 meter lang en biedt 663 parkeerplekken. Handig om 's zomers minder auto’s in de badplaats op straat te hebben, maar de ware reden is veel belangrijker.

De garage maakt deel uit van Kustwerk Katwijk, het oplossen van een zwakke schakel in onze kustverdediging. De kust bij de Zuid-Hollandse badplaats is versterkt met een nieuwe met stenen beklede dijk bedekt en versterkt door een duinenrij. Het project is vorige week officieel opgeleverd.
Met dit dijk-in-duin idee uit de portefeuille van OKRA landschapsarchitecten voorkom je een barriere tussen dorp en strand, die met een verbreding van het duin of een hoge dijk wel zou ontstaan. Dijk-in-duin schepte gaandeweg de mogelijkheid voor een parkeergarage.

OKRA: "De dijk en de parkeergarage worden geheel aan het zicht onttrokken door een natuurlijk ogend duinlandschap. Een intensief padennetwerk is aangelegd om dorp en strand goed te verbinden en zicht op zee te bieden. Het hoogtepunt in het ontwerp is een brede duinovergang die als welkomstruimte en evenementenplein fungeert."

Met de afronding van Kustwerk Katwijk zijn alle zwakke schakels aan de Zuid-Hollandse kust aangepakt. .

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s