Google gaat telecombranche opschudden

Google gaat telecombranche opschudden
2 maart 2015 om 13:13
Laatste update: 28 april 2018 om 01:09

Google gaat binnenkort als virtuele provider de telecombranche laten zien hoe 't beter kan.

Google-manager Sundar Pichai heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona bevestigd dat Google een virtuele telecomprovider wordt. Als zogeheten 'mvno' heeft Google geen eigen netwerken met zendmasten, maar gebruikt het bestaande netwerken om diensten aan te bieden. Volgens Pichai volgt er over enkele maanden een aankondiging.

'Nexus' van telecom

Google's provider moet volgens Pichai gezien worden als een kleinschalig experiment. Hiermee hoopt het zoekbedrijf de telecombranche tot nodige verbeteringen te inspireren. Dat is vergelijkbaar met het Nexus-programma, waarbij Google's eigen apparaten de druk op fabrikanten opvoeren.

Google wil onder meer verbroken gesprekken automatisch herstellen, zodat je niet zelf terug hoeft te bellen als de verbinding uitvalt. Mogelijk werkt Google voor de dienst samen met providers Sprint en T-Mobile. Google wil uiteindelijk volgens Pichai dat mobiele netwerken en wifi-netwerken naadloos met elkaar gaan samenwerken.

Glasvezel en ballonnen

Google biedt al langer zelf internet aan via glasvezel op meerdere plekken in de VS. Het bedrijf wil ook grote delen van de aarde vanuit de lucht van internet gaan voorzien. Het test hiervoor al langer luchtballonnen. Binnenkort gaat Google ook vliegtuigen op zonne-energie rond laten vliegen die internet gaan aanbieden. Deze drones vereisen veel zonnepanelen en zijn daarom wel 100 meter breed.

De drones hebben een grote hoeveelheid zonnepanelen nodig en zijn daarom ongeveer 100 meter breed. De ballonnen en vliegtuigen kunnen volgens Pichai samen een netwerk vormen. De ballonnen kunnen nu al 200 dagen lang in de lucht blijven en 4G-interent aanbieden.

Lees meer over:

Deel via