Eerste indruk: HTC One M9

Eerste indruk: HTC One M9

01-03-2015 15:25 Laatste update: 28-04-2018 01:09

tonie

De One M9 voelt nog wat luxer aan dan zijn voorgangers en heeft een paar welkome verbeteringen.

Met zijn One-serie weet HTC tot nu toe hoge ogen te gooien op designgebied. Dat is met de nieuwe One M9 niet anders. Het 5 inch-toestel ziet er weer strak uit en de bouwkwaliteit voelt goed. Hij doet zelfs iets steviger aan vanwege een nieuwe glanzende metalen rand, met een subtiel kleurverschil ten opzichte van de geborstelde metalen achterkant.

HTC heeft aan meer details geschaafd. Zo zit de aan/uit knop nu rechts in plaats van bovenaan. De plek onder de volumeknopjes is fijn en de knopjes voelen degelijk aan. De aan/uit knop heeft zelfs een ribbelpatroon zodat je hem makkelijker kan onderscheiden van de volumeknopjes. Die kleine details maken het een van de mooiste smartphones van dit moment, maar dat was de voorganger ook al. HTC noemt het een sieraad, misschien wat overdreven, maar mooi is de M9 zeker.

Hij glimt goed...

Camera

De verschillen tussen de One M8 en de One M9 zijn op het eerste gezicht niet groot. Maar een belangrijke wijziging zit in de camera's. De One M8 had een camera met dubbele sensor, waardoor je onder meer achteraf foto's kon scherp stellen. Maar zo'n functie is niet nuttig genoeg om er extra voor te betalen. De camera op de achterkant is dan ook in de M9 weer 'gewoon', eentje met 20 megapixel.

De frontcamera is ook verbeterd en is nu wat HTC noemt een 'Ultrapixel'-camera (4 mp), waardoor je zelfportretten bijvoorbeeld meer licht vangen in het donker. In een test blijkt ook dat de frontcamera licht van lampen nu beter weergeeft. De verbeterde algoritmes van de camera-app zorgen er ook voor dat hij sneller scherpstelt.

De Sense-software ziet er goed uit

Sense 7

HTC heeft ook wat nieuwe dingen toegevoegd aan zijn Sense-softwarelaag over Android. Zo is het nu mogelijk om op het thuisscherm te switchen tussen apps voor gebruik thuis, op het werk of onderweg. Het thuisscherm kan op basis van je locatie ook automatisch de apps worden getoond aanpassen. Als je op je werk zit, zal hij bijvoorbeeld je favoriete spelletje automatisch vervangen door Office-apps. Je kan dit ook uitzetten als je wilt, of bepaalde apps standaard 'vastpinnen' op je homescreen.

Een andere vernieuwing in de software is dat je allerlei themes kan instellen, waarbij achtergronden, icoontjes en zelfs het plaatje op je dialer-scherm worden veranderd. Gebruikers kunnen ook zelf themes maken. Dat kan ook door alleen een foto te maken, waarna Sense automatisch een thema maakt op basis van de kleuren in de foto. Ook de fotobewerkingsfuncties zijn uitgebreid.

Links de One M8, rechts zijn opvolger M9

BoomSound-speakers

De specs zijn verder dik in orde met een nieuwe Snapdragon 810-chip, 32 GB flashopslag, 3GB RAM, microsd-kaartslot en infraroodzender. De accucapaciteit is 2800 mAh. Ook de BoomSound-frontspeakers zijn verbeterd, en ondersteunen nu Dolby Surround. De speakers in de HTC One M8 waren al relatief goed, die in de M9 waren in onze korte luistertest nog overtuigender. Je hoort nog wat meer details.

De HTC One M9 is logisch vervolg. Geen grote sprong voorwaarts, wel een paar fijne verbeteringen aan wat al een erg goede smartphone was. De HTC One M9 verschijnt in drie kleuren, zilver, donkergrijs en goud.

Update 2 maart: De HTC One M9 krijgt in ons land een adviesprijs van 749 euro. Vodafone is maandag al gestart met de voorverkoop. Het toestel is eind deze maart verkrijgbaar.