Ook Sagrada Familia in ijs komt niet af

Ook Sagrada Familia in ijs komt niet af

29-01-2015 09:37 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Eindhovense studenten bouwen het bekendste gebouw van Barcelona na in ijs. De kathedraal is niet af, wel een record.

Afgelopen zaterdag werd in het Finse Juuka de Sagrada Familia in ijs geopend. De ijssagrada levert de studenten Bouwkunde uit Eindhoven het wereldrecord voor de hoogste ijsconstructie.

De kleinere torens van de kathedraal meten 21 en 19 meter hoogte. De hoogste toren van 30 meter is niet afgekomen. Reden daarvoor is de harde wind. Daardoor scheurde de ballon die als mal voor de grootste toren fungeerde.

Ook het schip van de kerk is niet afgekomen. “Misschien zijn we iets te ambitieus geweest”, blikt projectleider Arno Pronk terug. “Maar dat was Gaudí ook. Aan het origineel in Barcelona wordt immers ook nog altijd gebouwd. En al heel wat langer dan de krap vier weken die ons ter beschikking stonden.” Het project is volgens Pronk zeker niet mislukt. “We hebben de hoogste ijstoren ooit gemaakt en de plattegrond van de kerk is gereed.

Doel van de bouw van deze ijsconstructie is het bewijzen van het nut en kwaliteit van het bouwmateriaal pykrete, met houtvezels versterkt ijs. "We willen laten zien dat je met dit ijs slanke, veilige en goedkope bouwconstructies kunt maken. Deze techniek maakt milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw en offshore-industrie." Vorig jaar bouwden de Eindhovenaren in hetzelfde Juuka de grootste iglo ooit, een koepel van 30 meter doorsnede.

Lees ook: Gelukt: grootste iglo ter wereld