Lichtgevende zeepbel voor in huis

Lichtgevende zeepbel voor in huis

28-01-2015 07:19 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Is deze lamp met zeepbelcoating het mooiste van de meubelbeurs in Keulen?

Op de meubelbeurs in Milaan, op de Dutch Design Week en op Design Miami stonden mensen zich te vergapen aan de lamp die als een zeepbel uit elkaar spatte. Waarna er weer een nieuwe zeepbel groeide, die zichzelf opblaast. Deze Surface Tension Lamp van Front design is meer kunst dan lamp. Maar op de Meubelbeurs IMM in Keulen vonden we het equivalent maar dan zonder kliederboel en gewoon te koop: Iris, een lichtgevende glazen bol met dezelfde wonderlijke kleurengloed als een zeepbel.

Lamp Iris met het uiterlijk van een zeepbel en de constante veranderende kleuren is ontworpen door Sebastian Scherer uit Berlijn. Iris komt in 20/30/40/50 centimeter doorsnede en werkt met Oled. De productie van de kristallen bol is in handen van zijn bedrijf Neo/Craft.

Het belangrijkste is de 'dichroic colour coating' van een Duitse producent die ook aan de IJslandse topkunstenaar Olafur Eliasson levert. De iriserende coating vertoont alle kleuren van de regenboog door interferentie van de golfengtes van het licht. Vanuit elk standpunt zie je andere golflengtes uit het kleurenspectrum.

Iris (Grieks voor regenboog) heeft vorig jaar een Lexus design award gewonnen en een Interior Innovation Award.