Oculus maakt zijn eigen virtual reality-films

Oculus maakt zijn eigen virtual reality-films

27-01-2015 14:09 Laatste update: 28-04-2018 02:10

De eerste korte film heet Lost en is een interactieve ervaring.

Een team binnen Oculus werkt onder de naam Oculus Story Studio aan 'virtual reality cinema', zoals ze het zelf noemen. Deze week is de eerste film tijdens het Sundance Film Festival te zien.

Lost

Deze film heet Lost en is te 'ervaren' met een Oculus Crescent Bay prototype. Lost is geregisseerd door Saschka Unseld, die werkte voor Pixar en daarvoor de korte film The Blue Umbrella maakte. Omdat Oculus nog niet fantastisch werkt met fotorealistische beelden, is de film geanimeerd.

Interactief

Wat Oculus heel goed doorheeft, is dat ouderwets een film kijken met virtual reality misschien niet werkt, omdat de kijker bijvoorbeeld net ergens anders heen kijkt dan waar het sleutelfragment zich afspeelt. Lost is dan ook een interactieve ervaring, die ongeveer vijf minuten duurt. De lengte en het tempo hangt echter af van wat de kijker doet.

Robothand

Lost gaat over een robothand in het bos, die gescheiden is van de rest van de robot. De hand beweegt niet totdat de kijker zijn hoofd erop richt. Om je te begeleiden zweeft er een vuurvliegje door de bomen, waar automatisch je aandacht naar uit gaat. De robothand probeert zijn baasje te vinden; een enorme robot met een geruststellende lach op zijn metalen gezicht.

Korte virtual reality-films

Journalist Bryan Bishop van The Verge zag de korte film en noemt het de toekomst. "Het beeld werd steeds wazig omdat ik een enorme glimlach op mijn gezicht had die de bril iets verschoof", schrijft hij. "Het verhaal was simpel, maar net zo charmant als een Pixar- of Disneyfilm. Alles wat nodig is in een virtual reality-film is een verhaal met een begin, midden en eind, personages die aanspreken en een gevoel van onderdompeling en interactie. Dat heeft Lost allemaal."

Oculus Rift

Vooralsnog lijken dit soort korte films perfect voor virtual reality. Ik kan niet wachten om het te ervaren, maar het zal moeten, want de Oculus is nog niet op de markt en de films zijn nog niet publiekelijk beschikbaar. De release van de Oculus Rift staat gepland voor later dit jaar. Ondertussen werkt de Oculus Story Studio nog aan vier andere filmervaringen.

bekijk op Vimeo