Bill Gates: Breaking Bad laat zien dat wereld slimmer wordt

Bill Gates: Breaking Bad laat zien dat wereld slimmer wordt

27-01-2015 09:15 Laatste update: 28-04-2018 02:10

De mensheid wordt steeds slimmer, gelooft Bill Gates. Je hoeft alleen maar naar tv te kijken om het bewijs daarvoor te zien.

Worden we allemaal steeds slimmer? Als je de scores moet geloven die mensen behalen bij IQ-testen wel. Sinds de jaren dertig kruipt het gemiddelde IQ overal op de wereld gestaag omhoog. In het ene land misschien wat sneller dan in het andere, maar de beweging is overal dezelfde kant op: naar boven.

Ons vermogen om complexe zaken sneller te doorgronden heeft ook zijn weerslag op de populaire cultuur, meent Microsoft-oprichter Bill Gates. Kijk maar eens naar Breaking Bad, zegt hij in een heel lezenswaardig interview met Vox, en vergelijk dat eens met een tv-serie van een paar decennia geleden.

Terwijl tv-shows in de jaren zeventig nog extreem traag waren en alles voorkauwden, steken series vandaag de dag veel slimmer in elkaar. Het leggen van verbanden wordt nu veel meer overgelaten aan de intelligente kijker.

Er is volgens Gates overigens wel een onderdeel van onze samenleving dat vooralsnog redelijk immuun blijft voor de toegenomen intelligentie van de bevolking: de politiek.