NASA wil Mars verkennen met een helikopterdrone

NASA wil Mars verkennen met een helikopterdrone

26-01-2015 18:10 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Drones moeten rovers op Mars gaan helpen om de omgeving te verkennen.

Wetenschappers van NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) testen een 'Mars Helicopter'. Deze drone moet onbemand over de Rode Planeet gaan vliegen, zal ongeveer een kilo zwaar zijn en 1,1 meter breed meten.

Rovers

Momenteel rijden er rovers op Mars, zoals Curiosity en Opportunity, die volgens NASA heel goed werk doen door de bodem te onderzoeken, maar de wagentjes hebben zo hun beperkingen. Zo kunnen ze slechts een paar meter vooruit kijken en zijn ze enorm traag. Curiosity heeft in 2,5 jaar tien kilometer afgelegd.

Verkenner

Een drone zoals de Mars Helicopter kan een uitkomst zijn. Het apparaat moet gaan samenwerken met de rovers, door van en naar de Marswagentjes te vliegen en het gebied rondom in kaart te brengen. Zo weten de bestuurders van de rovers op aarde waar ze de karretjes heen kunnen sturen, zonder steeds een paar centimeter vooruit te hoeven analyseren.

Paar minuten per dag

Op Mars is de atmosfeer heel anders dan op aarde, daarom moeten de rotoren van de Mars Helicopter veel sneller draaien om in de lucht te blijven. De bedoeling is dat het apparaat met zonlicht wordt aangedreven en dat hij een paar minuten per dag werkt. Wanneer de drone op Mars zal landen is nog onbekend. NASA is momenteel nog in de concept-fase. De eerste rover vertrekt in 2021 naar Mars, maar waarschijnlijk zal er dan geen helikopter meegestuurd worden.

bekijk op YouTube