Eerste indruk: Leitz Icon-labelprinter

Eerste indruk: Leitz Icon-labelprinter

26-01-2015 08:41 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Een labelprinter is handig voor op het kantoor. David test een nieuwe generatie labelprinter en is positief.  

Ik doe eigenlijk niet aan het reviewen van printers. Ik vind het saaie, lelijke maar onmisbare apparaten, die het gewoon moeten doen maar ondertussen teveel plaats innemen, zelfs al verberg ik ze onder mijn bureau.

Des te opmerkelijker dat ik nu met plezier een printer review en dan nog wel een labelprinter: de Leitz Icon smart label printer. Labelprinters zijn handig, maar wel erg niche en er zullen niet al teveel consumenten zijn die een labelprinter aanschaffen. Ze zijn dan ook bedoeld voor het kantoor, voor als je een webwinkel hebt, of in een enkel geval voor het individu die graag het leven labelt of erg vaak pakketjes verstuurt.

Ik val deels in de laatste categorie. Sinds een half jaar heb ik een high-end Brother PT-9700 label printer die ik deels in de werkplaats en deels in mijn werkleven gebruik. Als uitpakker moet ik namelijk vaak de boel ook weer inpakken en versturen. Een printer voor adreslabels is dan handig. In de werkplaats gebruik ik hem om speciale vochtdoorgevende labels te printen om met zoutoplossing en een batterijtje metalen gereedschappen te etsen met bijvoorbeeld mijn naam. Etslabels printen is specifiek iets van Brother. Dat kan de Leitz Icon niet, maar dat neemt niet weg dat Leitz met de Icon toch een hele vernieuwende labelprinter in de markt heeft gezet.

Mooi design

Het eerste wat opvalt is het unieke toch wel fraaie ontwerp zover als dat mogelijk is bij een printer. Het is in elk geval niet een rechthoekige doos zoals de Brother en het kunststofmateriaal voelt zeer degelijk aan. De unieke vorm van de printer is echter vooral een gevolg van functie. In het minimalistische design dat volgens Leitz geïnspireerd is op dat van Apple is een deel van de vorm het handvat. De Icon is met name bedoeld om bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen door het hele bedrijf en op verschillende werkplekken gebruikt te worden voor verschillende doeleinden.

Als je dat voor ogen hebt, is het wel raadzaam om de optionele externe accu die je achter op de Icon klikt aan te schaffen. Zonder zo’n accu zal je de relatief forse voeding ook van werkplek naar werkplek moeten verplaatsen. Dat vermindert de mobiliteit aanzienlijk. Overigens heb ik hem zonder extra accu getest. Je kan hem echter ook prima centraal op één plek zetten omdat de Icon wifi ondersteunt. Het is een paar minuutjes werk om de Icon in je wifi-netwerk te integreren. In tegenstelling tot mijn Brother-labelprinter ondersteunt de Icon ook iOS-apps en is AirPrint ingebouwd. Heel handig. De Android-apps komen er binnenkort aan.

Software-design

Sowieso is Icon-software een verademing als ik het met de Brother software vergelijk. Hoewel de Brother-software beschikbaar is voor Windows en Mac, ziet het er op een Mac niet uit en heeft het een hoog XP-rommelig en onoverzichtelijk karakter. De Leitz Icon-software daarentegen is duidelijk voor de Mac ontworpen, overzichtelijk met strakke iconen, maar veel belangrijker: het ontwerpen van je labels is een stuk prettiger.

Het Mac-adresboek is meteen geintegreerd in de software. Handig. En labels die je ontwerpt op bijvoorbeeld een iPad kan je via een Dropbox-link bijvoorbeeld makkelijk weer delen met je desktop-pc of Mac.

Keuzes

Allemaal leuk en aardig maar uiteindelijk gaat het om het eindresultaat, de labels, badges en de sticker met barcodes. Ook hier in onderscheidt de Icon zich van mijn Brother labelprinter. De Brother heeft labelcartridges met labels varierend in breedte van 6mm tot een maximale breedte van 36 mm. De smalste Icon labels zijn daarentegen 28mm en lenen zich dan wel niet zo goed voor de kleinere ‘stickertjes’ maar de Icon labels winnen het met 88mm dik in de breedte. Je kan er zelfs ‘banners’ van twee meter lang mee printen.

De Icon biedt daarentegen weer minder keuze in labelmaterialen en kleuren. De Icon-labels zijn beschikbaar in papier, plastic en karton en allemaal wit. Brother biedt een veel groter verscheidenheid aan kleuren en materialen zoals de speciale niche producten zoals ets-labels.

100% recyclebaar

Ook de cartridges van de Icon zijn totaal anders als die van de concurrentie. Ze zijn vrijwel geheel uit papierpulp gemaakt dat 100 procent recyclebaar is. Het plastic onderdeeltje kan je er zo afhalen als de cartridge leeg is en gescheiden weggooien. Heel mooi gemaakt. Net zoals mijn Brother weet de Icon welk formaat cartridge erin de printer zit. Met de Icon kan ik echter ook meerdere labels printen en automatisch afsnijden op een breder label formaat zonder de cartridge te hoeven vervangen. Beiden zijn overigens snel. De Icon kan tot 200 labels per minuut printen. Hoewel voor het oog voldoende kan ik nergens iets vinden over de printresolutie van de Icon.

Conclusie

Als ik in een notendop het verschil zou moeten beschrijven tussen mijn Brother labelprinter en de Icon dan is de Brother beter als stickerprinter voor het kleinere werk en de Icon beter als adreslabel of badgeprinter. De Icon biedt bovendien betere mobiliteit, software en ook nog eens iOS-apps en wifi voor een prijs van 180 euro die lager ligt dan de prijs van mijn Brother. Cartridges kosten rond de 18 euro. Kortom, mocht je in de markt zijn voor een labelprinter en ligt de nadruk vooral op adreslabels en badges etc dan is de Leitz Icon een goede, betaalbare keuze.