Elon Musk toont beelden van de Falcon 9 crash

Elon Musk toont beelden van de Falcon 9 crash

16-01-2015 18:05 Laatste update: 28-04-2018 02:10

De Falcon 9 moest een week geleden landen op een platform in de oceaan, maar crashte te hard. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Ruimtebedrijf SpaceX voerde op 10 januari een spannende missie uit. Na lancering van een raket die een capsule met goederen naar het ISS moest brengen, zou de Falcon 9-raket terugkeren naar aarde. De raket zou vervolgens moeten landen op een klein platform in de Atlantische Oceaan met behulp van gps en vleugels. Falcon 9 raakte het platform, maar veel te hard waardoor hij beschadigd raakte.

Hergebruiken

Het doel van de missie was juist om de raket veilig op te vangen, zodat hij hergebruikt kon worden. Dat zou een unicum zijn, maar werkt eraan om dat mogelijk te maken, want ruimtereizen zouden daarmee veel goedkoper worden.

Commentaar

Beelden van de crash waren er niet, maar inmiddels heeft CEO van SpaceX Elon Musk de beelden op Twitter gezet en voorzien van commentaar. Musk geeft de schuld van de crash aan het tekort aan hydraulische vloeistof net voor de landing, waardoor de raket niet tijdig vaart kon minderen. Van tevoren had Elon Musk al gezegd dat de kans 50/50 was dat de landing zou slagen. De grootste uitdaging van de test was overigens om het platform überhaupt te raken. Dat was gelukt en biedt hoop voor de volgende keer, over twee of drie weken.

Video

Onderstaande Vine toont de crash in een korte video: