Top 5: Series om te bingewatchen tijdens de feestdagen

Top 5: Series om te bingewatchen tijdens de feestdagen
26 december om 08:20
Laatste update: 28 april om 02:10

Series bingewatchen: daar zijn de kerstdagen pas écht geschikt voor. Daniël tipt vijf series.

1. Bron/Broen (IMDb / Netflix)

Deense crimiseries zijn sinds Forbrydelsen weer helemaal hot. Bron/Broen, dat 'brug' betekent in het Deens en Zweeds, is weer zo'n puntje-van-je-stoel-crimi waarin een norse Deense politieagent van middelbare leeftijd een moordzaak moet oplossen met de autistische Zweedse detective Saga. Het lijk is gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden, precies door midden gehakt op de grens tussen beide landen. Zowel serie één als twee zijn enorme aanraders.

2. Black Mirror (IMDb)
De serie die de afgelopen jaren de meeste indruk op mij heeft gemaakt. De Britse miniserie - de twee beschikbare seizoenen hebben maar in totaal zes afleveringen - vertelt met elke aflevering een nieuw verhaal. Wat ze bindt? In elke aflevering wordt een toekomst geschetst waarin technologie veel belangrijker is, en welke gevaren dit met zich meebrengt. Angstaanjagend eng en vreselijk verontrustend, maar oh zo geweldig.

3. Les Revenants (IMDb / Netflix)
Les Revenants was één van de verrassingen die ik dit jaar heb gezien. In de Franse serie uit 2012 keren doden terug in een klein dorpje. Ze weten zelf niet dat ze dood zijn geweest, en zijn ook niet ouder geworden sinds hun fatale dag. Hoe pakken ze hun leven weer op? En met welk doel zijn ze opeens teruggekeerd? Les Revenants laat drama en horror tegen elkaar aan schuren, en weet toch nog heel down-to-earth te blijven.

4. Fargo (IMDb / Netflix)
De gebroeders Joel en Ethan Coen regisseerden de in 1996 uitgebrachte film Fargo, die zwarte humor met keiharde actie en drama op ongekende wijze combineerde. Achttien jaar later is Fargo terug, nu als serie op Netflix. Volgens Rutger is de serie vanaf de eerste aflevering raak: "Het belangrijkste is echter dat de makers de juiste toon raken. De mix van knetterharde actie en zwarte humor zit in de serie, evenals de lullige stopwoordjes, accenten en de smalltalk tussendoor."

5. A'dam en E.V.A. (NPO)
Nederlands trots als het om series gaat. A'dam en E.V.A, wat staat voor 'Amsterdam en vele anderen' en tegelijkertijd de namen van de twee hoofdpersonages zijn. De serie is een beetje boy-meets-girl-achtig, maar weeft verschillende Amsterdamse verhaallijnen door elke aflevering. Zo komt elke aflevering alles plotseling bij elkaar, om te laten zie hoe klein Nederland is. Gratis terug te bekijken via NPO.

Bonus: True Detective (IMDb)
De favoriet van film- en seriekenner Erwin. True Detective mag dan eigenlijk niet ontbreken in deze lijst. "Onze favoriete serie van dit jaar, met mooi gedoseerd schrijfwerk van bedenker Nic Pizzolatto en magnifiek spel van Woody Harrelson en vooral Matthew McConaughey", aldus Erwin in de Bright 25 van 2014. En als ik dan heel eerlijk ben: ik ben na aflevering vier gestopt.

Lees meer over:

Deel via