Eerste indruk: Libratone Diva, een wollen soundbar

Eerste indruk: Libratone Diva, een wollen soundbar

10-12-2014 15:33 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Soundbars zijn een totaaloplossing voor muziek en home cinema. De Libratone Diva geeft een vol geluid en is nog mooi ook.

De Scandinavische speakers van Libratone staan sinds 2009 al bekend om hun zachte ontwerp in de vorm van wollen, vilten hoezen. Naast de kleinere Live, Zipp en Loop heeft Libratone ook een soundbar: de Diva. Net als zijn kleinere familieleden ziet ook de Diva er heel anders uit dan eigenlijk alle andere speakers in zijn categorie. Een soundbar is normaal namelijk een vrij summier vormgegeven stuk plastic of metaal, dat je onder je tv wegmoffelt om er vervolgens alleen nog maar naar te luisteren.

Alle kleuren van de regenboog

De Diva is met zijn afgeronde hoeken en vilten hoes een stuk vriendelijker en vooral aantrekkelijker. En net als de andere Libratone-speakers is de hoes te verwisselen. Dat gaat vrij makkelijk: je verwijdert de achterkant, maakt twee ritjes open en scheurt de klittenband los. Een hoes met en opvallende of juist onopvallende kleur bevestig je makkelijk. Dankzij het slimme ontwerp van de hoes valt die vrijwel vanzelf precies op de goeie plaats.

Ritjes dicht, achterkant daar overheen en je zou zweren dat het vilt muurvast over de speaker valt. Standaard wordt de Diva geleverd met een onopvallende donkergrijze hoes, maar bij registratie kun je gratis een andere kleur toegestuurd krijgen. Libratone biedt een reeks hoezen in kleuren van neutraal grijs of beige tot felblauw, geel, roze of paars.

Een paarse Diva in actie in een Amsterdams restaurant.

Makkelijk bedienen

Je kan de Diva zowel staand als hangend plaatsen. Een losse beugel schuif je makkelijk in de achterkant, met een muurbeugel hang je hem aan de wand. Meer dan de speaker, beugels en de stekker zit er ook niet in de doos, toch heeft de Diva veel aansluitmogelijkheden. Naast een usb-ingang en een audiojack is er ook bluetooth en wifi, voor muziek via DLNA of AirPlay. Dat stel je makkelijk in met de bijbehorende app. Dat zorgt ervoor dat er op de Diva zelf maar weinig knoppen zitten, wat wel zo fraai oogt.

Helemaal fijn: met de app kun je de Diva ook koppelen aan de afstandsbediening van je tv. Vooral handig als je de soundbar met minijack of een optische kabel aan je tv koppelt. Geen gedoe met een aparte afstandsbediening of een app, maar gewoon het geluid regelen zoals je al gewend was.

Uitstekend geluid

De hamvraag is en blijft bij zulke soundbars: is dat geluid veel soeps? In één woord: zeker. In meer woorden: de Libratone Diva heeft in ongeveer een meter speaker geluid verstopt dat op laag volume niet gedempt klinkt, en op het hoogste volume op geen enkele manier overtrokken. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de Diva bevat in totaal 225 Watt aan geluid. Eén 75 Watt woofer, twee 50 Watt speakers voor de middentonen en twee 25 Watt tweeters.

Stel je de soundbar via de app goed in (staand of hangend, vrij of tegen de muur), en kies je de juiste equalizer dan vult de Div je kamer met geluid. Gegarandeerd beter dan het geluid dat uit je tv komt, maar dus ook heel goed geschikt om muziek mee te luisteren. De bass is dik in orde, fijn bij het kijken van films. Maar het geluid is vooral goed in balans, zodat je de volle beleving in drie lagen hebt.

De Libratone Diva biedt uitstekende geluidskwaliteit in een veelzijdige verpakking. Klinkt opvallend en ziet er net zo opvallend uit als je zelf wilt. Hij heeft een adviesprijs van 799 euro.

Lees ook onze andere eerste indrukken.