Nederlandse 'remote 2.0' zonder knoppen bedient alles in stijl

Nederlandse 'remote 2.0' zonder knoppen bedient alles in stijl

03-12-2014 15:16 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Weg met die lelijke afstandsbedieningen, de Nederlandse SPIN Remote laat je zonder knoppen apparaten in huis besturen. Door te draaien.

Ondanks dat je steeds meer apparaten kan bedienen via apps slingeren er nog altijd veel afstandsbedieningen rond in menig huis. Drie Nederlanders willen met hun SPIN Remote alle afstandsbedieningen vervangen en het aansturen van apparaten tegelijk makkelijker maken. De SPIN Remote is alleen bedoeld voor belangrijke functies die je vaak gebruikt.

De SPIN Remote ziet er opvallend uit: een glanzende bol, zonder knopjes, en met van kleur veranderde led onderop. Hij gebruikt sensoren om bepaalde bewegingen en aanrakingen te herkennen. Hoe je hem draait en richt, bepaalt vervolgens wat je wil bedienen. Als je hem voor de tv houdt en je draait naar rechts, gaat bijvoorbeeld het geluid harder. Zet je hem op de bank of op een bijzettafeltje en je draait naar links, dan zap je naar de vorige zender. Dat alles moet je wel even vooraf instellen.

"Als je kijkt naar een gemiddeld huishouden liggen er al snel 3 of 4 afstandsbedieningen op tafel met ieder zo'n 40 knoppen dus in totaal kom je al snel op meer dan 150 knoppen. Dit terwijl je er meestal maar een stuk of 5 gebruikt", aldus mede-oprichter Mathijs Vaessen van SPIN Remote.

Het concept is afgeleid van de draaiknop op de oude radio. Vaessen: "Vroeger had je maar 2 knoppen nodig om een product aan te zetten, volume te wijzigen en van kanaal te switchen. Deze eenvoud willen wij terugbrengen door vooral te focussen op de roterende beweging. Denk daarbij aan het open draaien van een kraan, een deurknop, het starten van een auto, enzovoort."

Het project moet minstens 100.000 euro ophalen via Kickstarter. De SPIN Remote kost vanaf 69 euro. De levering geschiedt in september 2015. Met nog 41 dagen te gaan staat de teller al bijna op 17.000 euro.