Bright Ideas 015: De toekomst van virtual reality

Bright Ideas 015: De toekomst van virtual reality

24-10-2014 20:13 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Wat mogen we van virtual reality verwachten, hoe snel is een hybride auto en hoe vind je nieuws opnieuw uit?

In deze Bright Ideas bieden we de ruimte aan niet één maar twee artikelen over virtual reality. Niet alleen omdat er op dat vlak veel gebeurt of omdat we het zelf heel tof vinden, maar ook omdat virtual reality tijdens Bright Day uitgebreid aan bod komt. Over twee weken is het zover: op zaterdag 8 november staat het Westergasfabriek-terrein helemaal in het teken van robots, virtual reality, gadgets en andere nieuwe ontwikkelingen. Kaarten zijn nog verkrijgbaar, voor een tientje per persoon. Kom ook!

Ga naar Bright Ideas

De twee werelden van Oculus

Oculus Rift begon zoals eigenlijk alle groten technologische revoluties als bescheiden idee van een gedreven nerd. Een succesvolle Kickstarter-campagne later was er een product. Enthousiaste ontwikkelaars buitelen sindsdien over elkaar heen om toepassingen voor de bril te bedenken. Toen werd Oculus plots overgenomen door uitgerekend Facebook. Wat moet Mark Zuckerberg met een bril die zich vooral op gamers richt? DutchVRmeetup-organisator Daan Kip legt het uit.

Hoe hybride benzine verplettert

Elektrisch rijden is dankzij merken als Tesla zijn geitewollensokken-imago aardig ontgroeid. Maar bij hybride denk je waarschijnlijk nog steeds vooral aan de Prius. Onterecht, want wie een benzinemotor met elektromotoren combineert krijgt niet per se een puur verstandige bolide. De Porsche 918 Spyder is een hybride hypercar met een ouderwets roffelende benzinemotor, maar dankzij de elektromotoren hoor je die binnen de bebouwde kom nauwelijks. Op de snelweg trek je dankzij de elektromotoren extra snel op, weet Rutger Middendorp. Hij maakte een ritje in de hybride hypercar en zijn haren staan nog recht overeind.

Wisselend bewolkt

Wat voor weer is het? Die vraag beantwoordt je waarschijnlijk net als de meeste mensen door een app te openen. Maar welke app? Erwin is eigenlijk met geen enkele app helemaal tevreden. Weer-apps zijn te beperkt of juist te veelzijdig, te experimenteel of juist hopeloos verouderd op elk denkbaar vlak. Hij stoort zich vooral aan Buienradar, één van de bekendste weer-apps van Nederland, maar lelijk als een stormachtige nacht. Dat moet toch beter kunnen?

Hoe houdt je een nieuwssite nieuw?

Een nieuwssite is meer dan een kapstok waar je het laatste nieuws aan wordt gehangen. Een nieuwssite kan een ruim aanbod bieden, of juist de focus op één bepaalde gebeurtenis leggen. Nederlands grootste nieuwssite NU.nl kreeg deze week zijn grootste opfrisbeurt in vijftien jaar. NOS.nl volgt binnenkort, de pers kreeg deze week een eerste voorproefje. Hoe verhouden de nieuwe ontwerpen van de grootste publieke en commerciële nieuwssites zich tot elkaar?

Virtual reality gaat van Silicon Valley naar Hollywood

In het artikel van Daan Kip lees je hoe de VR-bril is opgekomen. Tonie neemt een kijkje aan de andere kant van de bril. Waar komt het materiaal vandaan dat we op onze Oculus Rift of een andere bril bekijken? Waarschijnlijk van Jaunt, een startup die mede door Nederlander Arthur van Hoff werd opgericht. Het bedrijf maakt speciale camera’s en software waar filmmakers beeld in 360 graden mee kunnen opnemen. Als kijker waan je je dan levensecht middenin een film op een manier waar bioscopen met hun 3d-brilletje alleen van kunnen dromen.

Ga naar Bright Ideas

Meld je aan

Ons webmagazine verschijnt om de week. Beschouw het als weekendbijlage op de nieuwssite. Neem een abonnement en lees 24 edities per jaar voor slechts 24 euro. Daar word je wijzer van!

Bright Ideas is te lezen op alle apparaten met een scherm en internet. Ook kun je Bright Ideas makkelijk via onze apps voor Android en voor iOS lezen. Ook zijn artikelen los in Blendle Natuurlijk kun je binnen die apps met gratis nieuws ook een abonnement op Bright Ideas afsluiten.